H Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) για τo μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσησης από COVID-19 σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς. Το Bamlanivimab της φαρμακευτικής εταιρείας Εli Lilly έχει εγκριθεί για ασθενείς που έχουν βρεθεί θετικοί στο κορωνοϊό  ηλικίας 12 ετών και άνω, βάρους τουλάχιστον 40 κιλών και που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 και / ή ακόμη και να νοσηλευτούν. Περιλαμβάνονται και εκείνοι που είναι 65 ετών και άνω ή που έχουν ορισμένες χρόνιες ιατρικές παθήσεις.

Το bamlanivimab δεν έχει εγκριθεί για ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 ή χρειάζονται θεραπεία οξυγόνου λόγω COVID-19. Δεν έχει αποδειχθεί όφελος της θεραπείας με bamlanivimab σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν λόγω του COVID-19.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες που μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά επιβλαβή αντιγόνα όπως ιούς. Το bamlanivimab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που κατευθύνεται ειδικά ενάντια στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, σχεδιασμένο για να εμποδίζει την προσκόλληση και την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Η άδεια έκτακτης ανάγκης του FDA του bamlanivimab παρέχει στους επαγγελματίες της υγείας στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας ένα άλλο πιθανό εργαλείο για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19», δήλωσε η Patrizia Cavazzoni, MD, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας για τα Φάρμακα στο FDA. "Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε νέα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του bamlanivimab καθώς αυτά είναι διαθέσιμα."

 
 
 

 

Πηγές:
FDA.gov

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δίαιτα MIND: Τι είναι και ποιοι πρέπει να την ακολουθήσουν
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εγκαινιάζει την κινητή μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην πλατεία Συντάγματος
Σε ποιες περιπτώσεις η μέτρηση της πίεσης δίνει λάθος αποτέλεσμα