Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεισφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη του μηχανισμού COVAX, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο μελλοντικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

Η εν λόγω χρηματοδότηση θα προστεθεί στο ποσό των 400 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις που δέσμευσε η ΕΕ για τον COVAX, κάτι που καθιστά την Ένωση έναν από τους σημαντικότερους χορηγούς του μηχανισμού. Με τη νέα αυτή συνεισφορά, η ΕΕ αυξάνει περαιτέρω τις επενδύσεις για τη στήριξη της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Τι είναι ο COVAX

Ο μηχανισμός COVAX είναι ο εμβολιαστικός πυλώνας του "Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT)", μιας πλατφόρμας παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο μηχανισμός COVAX αποσκοπεί στην αγορά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του 2021. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη πολυσχιδούς χαρτοφυλακίου εμβολίων, κατόπιν διαπραγματεύσεων με διάφορους προμηθευτές, το οποίο θα καλύπτει διάφορες επιστημονικές τεχνολογίες, χρόνους παράδοσης και τιμές.

Ο μηχανισμός COVAX είναι μηχανισμός επιμερισμού του κινδύνου: μειώνει τον κίνδυνο για τους παρασκευαστές που επενδύουν χωρίς να είναι σίγουροι για τη μελλοντική ζήτηση και μειώνει τον κίνδυνο αδυναμίας των χωρών να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε βιώσιμο εμβόλιο.

Μέχρι σήμερα, στον μηχανισμό COVAX συμμετέχουν συνολικά 184 χώρες, εκ των οποίων 92 διαθέτουν οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και είναι επιλέξιμες για πρόσβαση σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 βάσει συμφωνίας/δέσμευσης μελλοντικής αγοράς (Advanced Market Commitment - AMC) του COVAX.

Μέσω αυτής της επιχορήγησης, η Επιτροπή και οι εταίροι της θα εξασφαλίσουν δικαιώματα αγοράς μελλοντικών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για όλους τους συμμετέχοντες του μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε ποιες περιπτώσεις η μέτρηση της πίεσης δίνει λάθος αποτέλεσμα
Απώλεια βάρους: Επιλέγω αυγό ή τοστ;
ΕΟΔΥ: Οι 85 περιοχές που επηρεάζονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου