Τα ποσοστά κατάθλιψης και πιθανόν ορισμένοι τύποι αγχώδους διαταραχής είναι υψηλά στους ανθρώπους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου-παθήσεις όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα- σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές.

Υπάρχει σχετικά υψηλή εμφάνιση άγχους και συναισθηματικής διαταραχής στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σύμφωνα με τον Dr. Charles N. Bernstein του Πανεπιστημίου της Manitoba.

Ο Bernstein και οι συνάδελφοί του αξιολόγησαν ποσοστά άγχους και συναισθηματικών διαταραχών σε 351 ασθενείς με φλεγμονώδη διαταραχή του εντέρου σε σύγκριση με 779 παρόμοιους ασθενείς που αξιολογήθηκαν και ήταν κάτοικοι της ίδιας περιοχής καθώς και με το γενικό πληθυσμό στις Η.Π.Α και στη Νέα Ζηλανδία.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ασθενείς με φλεγμονώδη διαταραχή φάνηκαν να έχουν υψηλότερα ποσοστά διαταραχής πανικού, γενικευμένου άγχους, ψυχαναγκαστικής διαταραχής και κατάθλιψης, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘American Journal of Gastroenterology’.

Αντίθετα, ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κοινωνική φοβία ή διπολική διαταραχή σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Σε σύγκριση με ανθρώπους στην τοπική έρευνα, ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχαν παρόμοια ποσοστά άγχους αλλά σχεδόν διπλάσια ποσοστά σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής.

Σχεδόν ένα τρίτο αυτών που είχαν αγχώδη διαταραχή ή συναισθηματική διαταραχή είχαν νέα έναρξη περίπου το διάστημα που έγινε η διάγνωση της φλεγμονώδους διαταραχής.

Εκτός από την κοινωνική φοβία, οποιαδήποτε από τις αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές συναισθήματος συσχετιζόταν με σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Συνεχίζουμε να διερευνούμε την αλληλεπίδραση μεταξύ άγχους, συναισθηματικών διαταραχών και στρες και την επίδρασή τους στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, πρόσθεσε ο Bernstein added. Επιπλέον μελετά την επίδραση της νόσου σε ψυχικές νόσους.

Πηγές:
‘American Journal of Gastroenterology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]