Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Ecological Applications, υποδεικνύει ότι πράσινοι χώροι γύρω από το σπίτι κάποιου μπορεί ενδεχομένως να μετριάσουν μέρος των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία από την πανδημία της COVID-19.

Με διαδικτυακή έρευνα σε δείγμα 3.000 ενηλίκων στο Τόκυο, οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τη σχέση μεταξύ 5 επιπτώσεων στην ψυχική υγεία (κατάθλιψη, ικανοποίηση από τη ζωή, υποκειμενική ευτυχία, αυτοεκτίμηση και μοναξιά) και δυο μετρήσεων εμπειριών στη φύση (συχνότητα χρήσης ‘’πράσινων χώρων’’ και θέα ‘’πρασίνου’’ από τα παράθυρα του σπιτιού).

Πιο συχνή χρήση ‘’πράσινων χώρων’’ και η ύπαρξη θέας ‘’πρασίνου’’ από το παράθυρο συνδέονταν με αυξημένα  επίπεδα αυτοεκτίμησης, ικανοποίησης από τη ζωή και υποκειμενικής ευτυχίας, καθώς και με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς.

Ο Masashi Soga, του University of Tokyo, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κοντινή φύση μπορεί να χρησιμεύσει ως ανάχωμα στη μείωση της αρνητικής επίπτωσης ενός πολύ στρεσογόνου γεγονότος στους ανθρώπους. Πρόσθεσε, ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε αστικές περιοχές είναι σημαντική, όχι μόνο για τη συντήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

 

 

Πηγές:
Ecological Applications,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου