Τρία κλαμπ της Δράμας συναγωνίζονταν τον Οκτώβριο για το ποιο θα κάνει το πρώτο grand opening του φθινοπώρου, με εκατοντάδες νεαρούς να συνωστίζονται στο εσωτερικό τους, εν μέσω πανδημίας. Το ίδιο διάστημα στα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης ο κόσμος περνούσε από τους εξωτερικούς στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η θερμοκρασία εδώ πέφτει νωρίτερα, χωρίς να τηρούνται από όλους τα μέτρα προστασίας. Το Νοέμβριο  οι Δραμινοί φοιτητές, που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, επέστρεφαν στην πόλη τους μετά το κλείσιμο των Πανεπιστημίων.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιώργο Παπαδόπουλο (φωτογραφία κάτω), συνθέτουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βρέθηκε στο κόκκινο η μακεδονική πόλη. Ο ίδιος με δημόσια παρέμβασή του την Πέμπτη απηύθυνε δραματικό SOS, χρωματίζοντας με μαύρο, αντί για κόκκινο, την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη των 45.000 κατοίκων και στο νομό των 96.000. Κι αυτό παρόλο που τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει πτωτική τάση.

Μιλώντας στο iatronet, ο αντιπεριφερειάρχης περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί, κυρίως στο νοσοκομείο της πόλης.

"Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια. Χάνουμε καθημερινά ανθρώπους δικούς μας. Στο νοσοκομείο δίνεται μάχη. Προσπαθούν να ανοίξουν και τέταρτη κλινική covid, χωρίς να έχουν τα μέσα για να τη λειτουργήσουν. Τρεις παθολόγοι και ένας γενικός γιατρός έχουν απομακρυνθεί λόγω covid. Χθες δεκάδες άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα περίμεναν επί ώρες στο κρύο, έξω από το νοσοκομείο. Ξέρω άνθρωπο ανάμεσά τους που έχει χάσει τον πατέρα του από κορωνοϊό και έχει ο ίδιος προβλήματα. Ξεμένουμε από οξυγόνο, περιμένουμε ως την ερχόμενη Τετάρτη 65 φιάλες που παραγγείλαμε εκτάκτως από την Ιταλία".

Επιχορήγηση

Η τέταρτη κλινική Covid πρόκειται να δημιουργηθεί με έκτακτη επιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, και κρίνεται απαραίτητη καθώς οι τρεις υπάρχουσες, με συνολική δυναμικότητα 135 κλινών, έχουν πληρότητα που αγγίζει το 100%.

Σε ένα σύνολο 223 rapid tests που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην πόλη, από κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ, βρέθηκαν 22 θετικά, ποσοστό θετικότητας 10%, που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 25% της προηγούμενης αντίστοιχης δράσης. "Είναι μειωμένη η θετικότητα, αλλά και το 10% είναι πολύ ψηλό, αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε lockdown εδώ και τρεις εβδομάδες", λέει ο κ.Παπαδόπουλος.

Ενδείξεις ύφεσης παρουσιάζει και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, που δίνονται στη δημοσιότητα καθημερινά από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, η Δράμα είχε 55 κρούσματα. Την περασμένη Πέμπτη είχαν καταγραφεί 112  και την περασμένη Δευτέρα 147.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας