Υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των ενηλίκων στη χώρα μας έχει υπέρταση και ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει. Από αυτούς που το έχουν διαγνώσει, λιγότεροι από τους μισούς προσπαθούν να τη ρυθμίσουν. Επιπλέον, η υπέρταση είναι πιο επικίνδυνη για διαβητικούς και παχύσαρκους καθώς μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα βλάβες στο καρδιαγγειακό.

Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη, νεότερη αντι-υπερτασική αγωγή που κυκλοφορεί μετά από δέκα χρόνια και σύμφωνα με τους ειδικούς υπόσχεται εξαιρετική ρύθμιση της πίεσης για 24 ώρες για μείωση αιφνίδιου εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου, αλλά και μειωμένη πρόκληση βλαβών που προκαλεί στα ζωτικά όργανα του σώματος η χρόνια υψηλή πίεση που δεν ρυθμίζεται.

’Το νέο φάρμακο, η αλισκιρένη, ανήκει στην κατηγορία ’άμεσος αναστολέας της ρινίνης’ και είναι πολλά υποσχόμενη ουσία, διότι όχι απλώς ρυθμίζει πολύ καλά την πίεση, αλλά σταματάει και τις βλάβες που προκαλεί η υπέρταση σε όργανα του σώματος’ αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Λέκτορας στην A’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική και Υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσιούφη ’τα πρώτα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το φάρμακο έχει τέσσερα σημαντικά συγκριτικά οφέλη σε σχέση με τις θεραπείες που υπάρχουν. Μειώνει την αρτηριακή πίεση το ίδιο αποτελεσματικά ή και καλύτερα σε 24ωρη βάση, συνδυάζεται θαυμάσια με αθροιστικό αντιυπερτασικό αποτέλεσμα με άλλες κατηγορίες φαρμάκων, λόγω του μηχανισμού του υπόσχεται μεγαλύτερη προστασία σε καρδιά, νεφρούς και αγγεία και είναι πολύ καλά ανεκτό από τον ασθενή, διότι έχει ελάχιστες παρενέργειες’.

’Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη συνεχίζουν να αυξάνονται, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη για νέες θεραπείες που θα βοηθήσουν τους ασθενείς να επιτύχουν τον θεραπευτικό στόχο’, εξηγεί ο Aldo Maggioni, Καθηγητής στο Italian Association of Hospital Cardiologists Research Center στη Φλωρεντία της Ιταλίας, που ηγείτο της κλινικής μελέτης. Ο ίδιος εξηγεί πως ’στην αποτελεσματική μείωση της πίεσης στον γενικό υπερτασικό πληθυσμό, τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι η αλισκιρένη είναι αποτελεσματική και καλά ανεκτή σε παχύσαρκους ασθενείς, η θεραπεία των οποίων είναι δύσκολη, και σε ασθενείς που είναι νεφροπαθείς ή διαβητικοί’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD