Στην Αυστρία αλλά και την Γερμανία οι Αρχές προειδοποιούν ότι οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται ακόμη και μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Προβληματισμός επικρατεί για την ανταπόκριση των πολιτών στις εκκλήσεις των κυβερνήσεων καθώς ένα ποσοστό φαίνεται να μην τηρεί αυστηρά τα μέτρα.

Εντούτοις υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για την συνέχεια παρά το γεγονός της υπενθύμισης σε όλους τους τόνους ότι η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην Ελβετία πάντως, δεν λαμβάνονται περισσότερα μέτρα παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

32.552 νέες λοιμώξεις και 964 νέοι θάνατοι στη Γερμανία

Η έναρξη του εμβολιασμού στην Γερμανία  δείχνει να εξελίσσεται διαφορετικά. Οι παραδόσεις εμβολίων που είχε υποσχεθεί το Υπουργείο Υγείας για την αρχή του έτους ακυρώθηκαν χθες μεσοπρόθεσμα . Τα πρώτα κέντρα εμβολιασμού κλείνουν επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν είναι σαφές πότε θα έρθει το επόμενο.

Το Ινστιτούτο Robert Koch (ΡΚΙ) κατέγραψε 32.552 νέες λοιμώξεις και 964 θανάτους σε όλη τη χώρα μέσα σε 24 ώρες. Η επταήμερη επίπτωση μειώνεται σε 139,8. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων είναι τεράστιες.

Τα αριθμητικά επιδημιολογικά στοιχεία είναι μόνο εν μέρει συγκρίσιμα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. Το RKI ανέμενε μικρότερο αριθμό τεστ και λιγότερες αναφορές από υγειονομικές επιτροπές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Το RKI θεωρεί ότι  τα σημερινά υψηλά ποσοστά οφείλονται πιθανώς και σε καθυστερημένες καταγραφές. Πριν από μια εβδομάδα, καταγράφηκαν 32.195 νέες λοιμώξεις και 802 νέοι θάνατοι εντός μίας ημέρας.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων που αναφέρθηκαν στα συμβούλια υγείας εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους (επταήμερη επίπτωση) ανήλθε σε 139,8 σήμερα το πρωί. Το προηγούμενο υψηλό ήταν 197,6 στις 22 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων είναι τεράστιες: τα υψηλότερα ποσοστά σήμερα καταγράφηκαν στη Σαξονία με 326,7 στην Θουριγγία με 246,5 , ενώ η χαμηλότερη τιμή ήταν στο Σλέσβιχ Χολστάιν  με 77,1.

Από την αρχή της πανδημίας, το RKI κατέγραψε συνολικά  1.719.737 λοιμώξεις με Sars-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από ή με αποδεδειγμένη λοίμωξη sars-CoV-2 αυξήθηκε σε 33.071. Αυτοί που ανάρρωσαν έφτασαν τους 1.328.200.

Η εθνική επταήμερη τιμή αναπαραγωγής - R ήταν 0,68,  σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα του Ινστιτούτου Robert Koch. Αυτό  σημαίνει ότι 100 επιμολυσμένοι μεταδίδουν τον ιό σε 68 άλλους ανθρώπους. Η τιμή αντιπροσωπεύει τα κρούσματα επιμόλυνσης πριν από  8 - 16 ημέρες. Εάν είναι κάτω από το 1 για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαδικασία επιμόλυνσης μειώνεται.

Αυστρία: Προσοχή και μετά τον εμβολιασμό

Στην Αυστρία τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να κρατήσουν για καιρό. Ο αυστριακός υπουργός Υγείας, Rudolf Anschober (Πράσινοι), θέλει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των επιμολυσμένων τον Ιανουάριο. "Το όνειρό μου", είπε, "είναι να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα ημερησίως", σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως τόνισε, ενώ το εμβόλιο δημιουργεί πολλές ελπίδες, εντούτοις προειδοποιεί για εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας. Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί, ενώ τα μέτρα και η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα ισχύσουν ακόμη για μήνες. Η τήρηση των μέτρων θα πρέπει να διασκέσει μέχρι το σχεδιαζόμενο Lockdown τέλος Ιανουαρίου, πρόσθεσε.

Στην Αυστρία, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, τα συνολικά επιβεβαιωμένα  κρούσματα από την αρχή της πανδημίας  ανέρχονται σε  358.414, οι θάνατοι έφτασαν τους 6.222 και αυτοί που ανάρρωσαν τους 332.952. Οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας είναι 396 ενώ τα συνολικά διενεργούμενα τεστ ανέρχονται σε 3.836.920.

Καμία σχέση εμβολιασμού και θανατηφόρου περιστατικού στην Ελβετία

Στην Ελβετία, τέλος,  ανακοινώθηκαν 5.424 νέες λοιμώξεις, την ίδια στιγμή που το φαρμακευτικό Ιστιτούτο Swissmedic θεωρεί απίθανη τη σύνδεση ενός θανατηφόρου περιστατικού με τον εμβολιασμό κατά της Covid – 19.

Πράγματι ένας 91χρονος που είχε εμβολιαστεί και που υπέφερε από πολλά και σοβαρά νοσήματα πέθανε σε γηροκομείο μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Το Ινστιτούτο αποκλείει την οποιαδήποτε σχέση εμβολιασμού και θανάτου του ηλικιωμένου στην Λουκέρνη.

Από την αρχή της πανδημίας βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν, σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Υγείας, 447.905 άτομα, ενώ πέθαναν 7.005.

Εντούτοις, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας δεν εντείνει τα μέτρα, παρά το γεγονός του υψηλού επιπέδου επιμόλυνσης και της ανησυχητικής εμφάνισης δύο περιστατικών μετάλλαξης του ιού. 

Η εξέλιξη της κατάστασης παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση, η οποία θα και θα εξετάσει εκ νέου τα δεδομένα στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα μέτρα της 18ης Δεκεμβρίου είναι αρκετά για να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων και και επιβραδύνουν τον ρυθμό διασποράς της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των τεστ και η ενδυνάμωση του Contact Tracing.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Έρευνα συνδέει το ραδόνιο με αύξηση του κινδύνου λευχαιμίας στα παιδιά
Εστία ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων στις Σέρρες
Πόσο θα κοστίσει στον ΕΟΠΥΥ ο έλεγχος δαπανών νοσηλείας σε πραγματικό χρόνο