Γυναίκες με μη επαρκώς ελεγχόμενο άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βρίσκονται σε κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος περιορίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο έμβρυο, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το σοβαρό άσθμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μητέρα και το παιδί.

Η Dr. Ludmila Bakhireva, από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη και οι συνεργάτες της μελέτησαν τις δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις του μη σωστά ελεγχόμενου άσθματος σε 719 εγκύους, από το 1998 έως το 2003.

Ανακάλυψαν ότι τα περιστατικά πρόωρου τοκετού ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες με φτωχά ελεγχόμενο άσθμα κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης (11,4% έναντι 6,3%). Οι ερευνητές καθόρισαν τον όρο φτωχό έλεγχο άσθματος ως την παρουσία συμπτωμάτων άσθματος κατά τη διάρκεια των 2 προηγούμενων εβδομάδων, που επηρέαζαν τον ύπνο ή τις δραστηριότητες.

Τα περιστατικά πρόωρου τοκετού ήταν παραπάνω από διπλάσια μεταξύ των γυναικών που νοσηλεύτηκαν για άσθμα κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε σταδίου της εγκυμοσύνης (16.4% έναντι 7.6%).

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη βελτιστοποίησης του ελέγχου του άσθματος και της πρόληψης των εξάρσεων, με την αποφυγή των παραγόντων που το προκαλούν, την εκπαίδευση για αυτοέλεγχο και την καλύτερη φαρμακοθεραπεία, καταλήγει η ερευνητική ομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘Annals of Allergy, Asthma and Immunology’.

Πηγές:
‘Annals of Allergy, Asthma and Immunology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;