Μέχρι την άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται στον "αέρα" για την προμήθεια του εξοπλισμού που θα υποστηρίξει τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Κιλκίς. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς (φωτογραφία κάτω). Ο ίδιος πήρε θέση και απέναντι στις καταγγελίες συνδικαλιστών και του πρώην βουλευτή του νομού, Κώστα Κιλτίδη για τη διαχείριση περιστατικών COVID στο νοσοκομείο, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε υπήρξε ελλιπής παροχή οξυγόνου προς τους ασθενείς.

"Το νοσοκομείο του Κιλκίς ξέρουμε όλοι ότι είναι ένα παλιό νοσοκομείο. Υπάρχει βέβαια μια καινούργια πτέρυγα η οποία λειτούργησε τέλος του ΄14. Στην καινούργια αυτή πτέρυγα προβλεπόταν να λειτουργήσει και ΜΕΘ. Δυστυχώς όμως ενώ τα χρήματα ήταν διασφαλισμένα από το 2013, δεν απορροφήθηκαν τα χρήματα αυτά για να γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί όλα αυτά τα χρόνια", ανέφερε ο κ.Γεωργαντάς και πρόσθεσε: "Με τον νέο διοικητή Γιάννη Ανδρίτσο, από τον Μάιο ξεκίνησε η προσπάθεια για να γίνει ο διαγωνισμός για τη ΜΕΘ. Ο διαγωνισμός έχει βγει στον αέρα εδώ και 1,5 μήνα περίπου, 2 μήνες και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος της άνοιξης με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς τα χρήματα είναι διασφαλισμένα, θα μπορέσουμε να έχουμε και την προμήθεια των μηχανημάτων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της ΜΕΘ".

Παράλληλα, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, με την αξιοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ. Έχει υπογραφεί η προγραμματική συμφωνία με τις "Κτιριακές Υποδομές", οι οποίες θα αναλάβουν όλη τη διαδικασία για τον ανάδοχο του έργου, ύψους 2,1 εκατομμυρίου ευρώ, για το Κιλκίς και για τη Γουμένισσα. Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση ρυθμιστικής μελέτης, επίσης στο πλαίσιο σύμβασης με τις "Κτιριακές Υποδομές", που θα αξιολογήσει τις ανάγκες του νοσοκομείου και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να υπηρετηθούν οι μελλοντικές του ανάγκες.

Για το ζήτημα του οξυγόνου

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για τη λειτουργία των κλινικών COVID του νοσοκομείου, ο υφυπουργός παρέπεμψε στην ενυπόγραφη απάντηση που έδωσαν επ΄αυτών οι έξι αρμόδιοι γιατροί και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ρητά πως δεν υπήρξε ποτέ ελλιπής παροχή οξυγόνου. Ο κ. Γεωργαντάς άφησε αιχμές κατά όσων υιοθέτησαν τις σχετικές καταγγελίες, φωτογραφίζοντας τον πρώην βουλευτή Κιλκίς Κώστα Κιλτίδη, και καταλογίζοντάς τους πως εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

"Για τα ήπια περιστατικά - γιατί όταν χρειαζόταν διασωλήνωση καταλαβαίνετε όλοι ότι έπρεπε να γίνει μεταφορά σε νοσοκομεία που είχαν ΜΕΘ -  δημιουργήθηκαν κλινικές COVID, δύο κλινικές, λειτούργησε και μια τρίτη για λίγο διάστημα, που εξυπηρετούσαν περίπου 55 ασθενείς όταν ήταν μεγάλη η ανάγκη. Τώρα, είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός. Εκεί, προέκυψε ένα ζήτημα εάν η παροχή του οξυγόνου προς αυτούς είναι η κατάλληλη ή όχι, ακριβώς επειδή κάποιοι λένε πως το δίκτυο που υπήρχε είναι παλιό και ότι δεν ήταν σωστή η ροή του οξυγόνου", είπε και πρόσθεσε:

"Απάντησαν με τον πλέον απόλυτο τρόπο οι γιατροί οι οποίοι έχουν την ευθύνη αυτής της ιατρικής πράξης, δηλαδή της παροχής οξυγόνου, και οι οποίοι είναι αυτοί που είχαν την ευθύνη της λειτουργίας της κλινικής covid. Αυτοί λοιπόν οι έξι γιατροί - τόσοι είναι - μαζί με τον επικεφαλής τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας είπαν ότι ουδέποτε η παροχή του οξυγόνου ήταν μειωμένη καθώς όποτε χρειάστηκε γινόταν συμπλήρωση ουσιαστικά από φορητές μεγάλες φιάλες οξυγόνου όπως έγινε παντού σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία".

Ο υφυπουργός ανέφερε πως στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν και θεραπεύτηκαν πάνω από 350 νοσούντες από τον συγκεκριμένο ιό και πρόσθεσε πως "όποιος έρχεται έτσι ανεύθυνα και υιοθετεί κάθε αντίθετη άποψη υπηρετεί απλά σκοπιμότητες δικές του και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα κλίμα σύγχυσης ως προς την εμπιστοσύνη που αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει όλοι να δείχνουμε προς το σύστημα υγείας και προς τις δομές της Υγείας".

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, "υπάρχει έρευνα από την οποία θα εξαχθεί πόρισμα το οποίο θα βγει στη δημοσιότητα αλλά εγώ εμμένω αυτή τη στιγμή με έναν απόλυτο τρόπο συντασσόμενος στην άποψη των μόνων ειδικών αρμόδιων για να απαντήσουν δηλαδή των γιατρών".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος