Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge έχουν αναπτύξει εξέταση DNA για να εντοπίσουν επικίνδυνες δευτερογενείς λοιμώξεις που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας με COVID-19, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις πνευμονίας που σχετίζονται με τον αναπνευστήρα κατά τη διάρκεια νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη χορηγούνται συνήθως αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να διευκολυνθεί η βλάβη στους πνεύμονές τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να τους κάνει πιο ευαίσθητους σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες.

Το τεστ, που αναπτύχθηκε  από τα  Cambridge University Hospitals και Public Health England,, έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει τη λοίμωξη και να βοηθά στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας με αντιβιοτικά.

Η προσέγγιση - η οποία υπόσχεται να είναι πολύ πιο γρήγορη από την καλλιέργεια βακτηριακών δειγμάτων σε ένα εργαστήριο, που διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες για να πάρει 52 διαφορετικά παθογόνα - αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο του NHS Foundation Trust του πανεπιστημίου.

"Από την αρχή της πανδημίας παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς με COVID-19 φάνηκαν να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να αναπτύξουν δευτερογενή πνευμονία και αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε ένα γρήγορο διαγνωστικό τεστ που είχαμε αναπτύξει για μια τέτοια κατάσταση", δήλωσε ο Andrew Conway Morris, του Τμήματος Ιατρικής του Cambridge.

Χρησιμοποιώντας αυτό το τεστ, διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν δευτερογενή πνευμονία από άλλους ασθενείς που επίσης νοσηλεύονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας", δήλωσε ο Morris. Ο λόγος είναι ότι, τα άτομα με σοβαρές λοιμώξεις τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σε αναπνευστήρες και μπορεί επίσης να έχουν κακώς ρυθμισμένο ή υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση του ιού.

"Βρήκαμε ότι παρόλο που οι ασθενείς με COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δευτερογενή πνευμονία, τα βακτήρια που προκάλεσαν αυτές τις λοιμώξεις ήταν παρόμοια με εκείνα σε ασθενείς με ΜΕΘ χωρίς COVID-19", δήλωσε ο ερευνητής του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας Mailis Maes. "Αυτό σημαίνει ότι οι τυποποιημένες θεραπείες με  αντιβιοτικά μπορούν να εφαρμοστούν και σε ασθενείς με COVID-19."

 

Πηγές:
fiercebiotech.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eρχεται νέο lifting στη θετική λίστα φαρμάκων;
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία