Το γεγονός ότι πολλοί (οι περισσότεροι, μάλλον) από εμάς περνούμε μεγάλα χρονικά διαστήματα κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού μας έχει οδηγήσει σε αρκετές επιπλοκές και φαινόμενα στην καθημερινή ζωή, που μελετούνται όλο και περισσότερο. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας ήδη μεγάλος αριθμός μελετών που υποστηρίζει ότι η συχνή παρουσία στα social media μπορεί να έχει ιδιαίτερα κακές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία και την αυτοπεποίθηση. Από την πλευρά του σώματος, τα προβλήματα στον αυχένα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της κακής στάσης που παίρνει το σώμα όταν καμπουριάζουμε για να κοιτάξουμε την οθόνη, ενώ παρατηρείται ακόμα και αυξημένος αριθμός μυοσκελετικών προβλημάτων στα χέρια που κρατούν το κινητό.
Πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη χρήση, λοιπόν, χωρίς να γινόμαστε ακραία περιοριστικοί; Άλλωστε, ξανά οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιύμε το κινητό μας και για δουλειά, για επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα, όπως και για να προγραμματίζουμε την ημέρα μας.
Προγραμματίστε χρόνο μακριά από τις οθόνες
Αν εργάζεστε σε υπολογιστή, είναι δύσκολο να αποφύγετε τις οθόνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στον χρόνο που θα περνάτε μακριά τους. Προγραμματίστε μια ώρα στο ημερολόγιό σας ή με ειδοποίηση για να σας υπενθυμίζει να κάνετε μια βόλτα, να φάτε ένα σνακ ή απλώς να κάνετε ένα διάλειμμα μακριά από την οθόνη (υπολογιστή ή κινητού – μιας και πολλές φορές το διάλειμμα από την οθόνη “δουλειάς” μπορεί να σημαίνει ενασχόληση με την οθόνη “διασκέδασης”).
Πάρτε ένα κινητό παλαιότερης τεχνολογίας
Υπάρχουν πολλές επιλογές για κινητά με λιγότερες εφαρμογές και δυνατότητες από το μέσο smartphone. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε μία πιο παλιά χρήση της συσκευής (τηλέφωνα, μουσική, φωτογραφίες) χωρίς να βάζετε αναγκαστικά μέσα τον παράγοντα του ίντερνετ.
Κλείστε το κινητό σας το βράδυ
Καλή στιγμή για να θυμίσουμε ότι το ξυπνητήρι του κινητού λειτουργεί ακόμα και όταν η συσκευή είναι κλειστή. Εναλλακτικά, βάλτε το κινητό σας σε λειτουργία πτήσης 1-2 ώρες πριν τον ύπνο, και προσπαθήστε να μην το πιάσετε στα χέρια σας με το που ξυπνήσετε το πρωί. Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλο καλό, αν αναλογιστούμε ότι πολλές από τις “κενές” ώρες που ξοδεύονται στο ίντερνετ περιλαμβάνουν scrolling πριν τον ύπνο (που με τη σειρά του δημιουργεί κακά μοτίβα και προβλήματα στον ύπνο).
Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας για να περιορίσετε ορισμένες εφαρμογές
Υπάρχουν εφαρμογές και ρυθμίσεις στα περισσότερα smartphones που μπορούν να περιορίσουν τη χρήση ορισμένων εφαρμογών (όπως τα social media) μόλις ξεπεράσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο. Αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά περιοριστικό, αλλά δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείτε πόσες ώρες την ημέρα περίπου ξοδεύετε σε αυτές τις εφαρμογές και σιγά-σιγά να θέσετε χαμηλότερους στόχους.
Μιλήστε για το ζήτημα με έναν ειδικό
Εκτός και αν πιστεύετε ότι η συνεχής χρήση κινητού ή social media επηρεάζει την ψυχική σας υγεία και την καθημερινή σας λειτουργικότητα σε μεγάλο βαθμό, το να είστε προσκολλημένοι στο κινητό σας δεν αποτελεί αναγκαστικά αφορμή για να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο. Αν, όμως, κάνετε ήδη ψυχοθεραπεία, είναι ένα πολύ καλό θέμα συζήτησης μαζί του/της, και μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χρήση με συμβουλές που δεν θα είναι μόνο πρακτικές, αλλά και ιδιαίτερα εξατομικευμένες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια