Καθώς το ποσοστό των νέων μεταλλάξεων του κορωνοιού συνεχίζει να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής Δημόσιας Βοήθειας - Νοσοκομείων του Παρισιού (AP-HP), παρουσιάζεται πολύ ανήσυχος σε χθεσινή συνέντευξή του στην εκπομπή "France Info".

Οι μεταλλάξεις της Covid-19 εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς και η παρουσία τους μπορεί κάλλιστα να επιταχύνει την επανάληψη της πανδημίας

Ο Rémi Salomon προειδοποίησε ήδη  από από τις αρχές Ιανουαρίου για την σημαντική αύξηση της νέας μετάλλαξης της Covid-19, που είναι σαφώς και πιο μεταδοτική.

"Μια αρχική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, εστιάζοντας μόνο στο βρετανικό στέλεχος, διαπίστωσε ότι το στέλεχος ήταν υπεύθυνο για το 3,3% των περιπτώσεων Covid-19.Τα 135 εργαστήρια, κατανεμημένα σε δώδεκα μητροπολιτικές περιοχές της Γαλλίας που συμμετείχαν στην έρευνα, αποκάλυψαν πάντως σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών".

Ο Rémi Salomon φοβάται εκθετική αύξηση των περιπτώσεων μετάλλαξης. "Είμαι ανήσυχος" είπε. "Έχω δει τα αποτελέσματα μερικών δεκάδων εργαστηρίων στην περιοχή του Παρισιού και όλα δείχνουν μια απότομη αύξηση της μετάλλαξης σε σύγκριση με τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε ήταν περίπου 6% (7 Ιανουαρίου) και φτάσαμε το 15-20% την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, προτιμώ να είμαι προσεκτικός: τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί και δεν είμαι επί του παρόντος σε θέση να πω εάν το δείγμα που αναλύθηκε είναι αντιπροσωπευτικό για  ολόκληρη της  γαλλική επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα για τις μεταλλάξεις του κορωνοιού δείχνει μια ανησυχητική τάση, με τη βρετανική μετάλλαξη να είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική."

Πηγές:
Remi Salomon (φωτό αρχείου)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού