Nεα έρευνα, που συγκρίνει χώρες που χτυπήθηκαν πιο βαριά από την COVID-19 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ανακάλυψε ότι τα διεθνή ταξίδια είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στις αυξήσεις των ποσοστών θνησιμότητας.

Ερευνητές του University of Aberdeen, που δημοσίευσαν τα ευρήματα στο BMJ Open, εξέτασαν παράγοντες, όπως διεθνείς αφίξεις σε επίπεδο χώρας, πυκνότητα πληθυσμού, ποσοστό ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές, ηλικία, Δείκτη μάζας σώματος και κάπνισμα.

Στη συνέχεια, τα συνέκριναν με ποσοστά θνησιμότητας σε 37 χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από το πρώτο κύμα.

Ανακάλυψαν, ότι όταν έγιναν προσαρμογές για αυτούς τους παράγοντες και για την επίδραση κοινωνικοοικονομικών  και περιβαλλοντικών συνθηκών και υγειονομικών συστημάτων, η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας συνδεόταν με διεθνείς αφίξεις.

Η μελέτη εστίασε στα αρχικά στάδια της πανδημίας χρησιμοποιώντας στοιχεία για τα διεθνή ταξίδια κατά το 2018 ως δείκτη για στοιχεία του 2020, πριν τους περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις. Ανακάλυψαν ότι μια αύξηση ενός εκατομμυρίου αφίξεων συνδεόταν με αύξηση 3.4% στη μέση καθημερινή αύξηση των θανάτων από COVID-19 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η έρευνα έγινε από φοιτητές ιατρικής του University of Aberdeen υπό την επίβλεψη των καθηγητών Phyo Myint και Dr. Sohinee Bhattacharya.

Συλλέχτηκαν δημογραφικά στοιχεία σε επίπεδο χώρας, καθώς και στοιχεία για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως και για το σύστημα  υγειονομικής περίθαλψης και της υγείας των πιο χτυπημένων χωρών κατά το πρώτο κύμα.

Ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων και της μέσης αύξησης στους καθημερινούς καταγεγραμμένους θανάτους σε κάθε χώρα στο συγκεκριμένο διάστημα.

Ο Tiberiu Pana, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα διεθνή ταξίδια ήταν οι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την αύξηση της θνησιμότητας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι πολύ έγκαιροι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια θα μπορούσαν να έχουν κάνει διαφορά στην εξάπλωση της πανδημίας στη δυτική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Βρετανίας.

 

Πηγές:
BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού