Κοκτέιλ αντισωμάτων που δοκιμάζεται στο UVA Health και σε άλλες τοποθεσίες, μπόρεσε να μπλοκάρει το 100% των συμπτωματικών λοιμώξεων από COVID-19 σε ανθρώπους που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό, δείχνουν αρχικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής.

Επίσης, όσοι είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη συσσώρευσαν πολύ λιγότερο ιό στον οργανισμό τους από ό,τι συνήθως και η λοίμωξη υποχώρησε εντός εβδομάδας, σύμφωνα με ενδιάμεσα στοιχεία της Regeneron Pharmaceuticals, εταιρείας που ανέπτυξε το κοκτέιλ.

Ο Dr. William Petri Jr., δήλωσε ότι είναι η πρώτη αγωγή που φάνηκε να εμποδίζει την COVID-19 μετά από γνωστή έκθεση και προσφέρει προστασία σε μη εμβολιασμένους που φροντίζουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που νοσεί.

Περιμένει ότι η Regeneron θα υποβάλει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στον FDA ώστε να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο εκτός πλαισίου κλινικής δοκιμής.

Η κλινική δοκιμή φάσης 3, στοχεύει να διαπιστώσει αν τα αντισώματα θα εμποδίσουν τη λοίμωξη COVID-19 σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί αλλά δεν εμφάνισαν ακόμα τη νόσο.

Η νέα ανάλυση, που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε επιστημονικό περιοδικό, εξέτασε το αποτέλεσμα σε περισσότερους από 400 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή. Από τους186 που έλαβαν το κοκτέιλ, κανένας δεν εμφάνισε συμπτωματική COVID-19. Από τους 223 που έλαβαν placebo, 8 εμφάνισαν συμπτωματικό COVID-19.

Ασυμπτωματικές λοιμώξεις συνέβησαν σε 15 από τους λήπτες του κοκτέιλ αντισωμάτων και σε 23 της ομάδας placebo. Τα συνολικά ποσοστά λοίμωξης-με ασυμπτωματικούς και συμπτωματικούς- ήταν περίπου 50% χαμηλότερα στην ομάδα των αντισωμάτων.

Μεταξύ όσων εμφάνισαν λοιμώξεις, η ομάδα placebo είχε κατά μέσον όρο μεγαλύτερο ιικό φορτίο, που ήταν περισσότερο από 100 φορές υψηλότερο από την ομάδα που έλαβε τα αντισώματα.

Η ομάδα αντισωμάτων, επίσης ανέρρωσε πιο γρήγορα-όλες οι λοιμώξεις υποχώρησαν εντός 7 ημερών ενώ το  40% στην ομάδα placebo διήρκεσε 3 ή 4 εβδομάδες.

Υπήρξε ένας θάνατος και μια νοσηλεία στην ομάδα placebo και κανένας στην ομάδα αντισωμάτων. Αντιδράσεις στην περιοχή της έγχυσης αναφέρθηκαν από το 2% των δυο ομάδων.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού