Νέα έρευνα από την Ιαπωνία, ανακάλυψε ότι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή οι οποίοι πίνουν άφθονο πράσινο τσάι μπορεί ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερο.

Επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που έπιναν τουλάχιστον 7 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι όσων δεν έπιναν.

Παρομοίως, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 53% σε επιζώντες από καρδιακή προσβολή που έπιναν τόσο τσάι.

Το πράσινο τσάι δεν ήταν το μόνο ρόφημα που συνδεόταν με μακρύτερη ζωή. Για τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή καθώς και για ανθρώπους χωρίς καρδιαγγειακά πρόβλημα, η μέτρια κατανάλωση καφέ, επίσης συνδεόταν με καλύτερη επιβίωση.

Η επίδραση του καφέ όμως, δεν επεκτάθηκε στους επιζώντες από εγκεφαλικό.

Ο Dr. Andrew Freeman, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι αυτά τα ροφήματα είναι ελιξίριο μακροζωίας αλλά ενισχύουν τις ενδείξεις ότι τα φλαβονοειδή  είναι καλά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η έρευνα έγινε από τον καθηγητή Dr. Hiroyasu Iso, του Osaka University, και δημοσιεύτηκε στο Stroke.

Αφορούσε περισσότερους από 46,000 Ιάπωνες ενήλικες, 40 έως 79 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια. Η ομάδα περιέλαβε 478 επιζώντες από εγκεφαλικό και 1.214 από καρδιακή προσβολή.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους και άλλες συνήθειες. Στο τέλος τη έρευνας, είχαν πεθάνει 9.253 άνθρωποι.

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας-ιδιαίτερα αν είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής.

Όσοι έπιναν 2 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες θανάτου έναντι όσων δεν έπιναν.

Yπήρχε μικρότερη μείωση του κινδύνου σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό προβλημάτων καρδιάς ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στο μεταξύ, το πράσινο τσάι φάνηκε προστατευτικό στους επιζώντες από τις 2 παθήσεις. Όσο πιο πολύ πράσινο τσάι έπιναν τόσο το καλύτερο.

Όμως όσοι αγαπούν αυτά τα ροφήματα μπορεί να είναι διαφορετικοί από όσους δεν τα καταναλώνουν με άλλους τρόπους. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη εναλλακτικές εξηγήσεις, όπως άσκηση και διατροφή και αν κάπνιζαν ή είχαν υπέρταση.

Ακόμα και τότε, το τσάι και ο καφές φάνηκαν ωφέλιμα.

Δεν είναι σαφές αν τα ευρήματα σε πληθυσμό της Ιαπωνίας θα αφορούν και χώρες με διαφορετική διατροφή, δήλωσε η Linda Van Horn, της American Heart Association.

Όπως παρατήρησε, όσοι έπιναν τσάι στην έρευνα έτειναν να έχουν υγιεινή πρόσληψη ψαριών και λαχανικών. Πρόσθεσε, στο πράσινο τσάι η γαλλική επιγαλοκατεχίνη αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για τις σημαντικά αντιφλεγμονώδη και καρδιομεταβολικά οφέλη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών