Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου, έγινε λόγος για μια νέα πιο επιθετική μετάλλαξη του κορωνοιού, η οποία έκανε την εμφάνισή της σε πόλη της Βραζιλίας. Από τότε έγινε λόγος για πιο επικίνδυνη τροπή της COVID - 19.

Η απότομη αύξηση κρουσμάτων  COVID-19 στη μητρόπολη του Αμαζονίου Manaus θα μπορούσε να οφείλεται σε μια νέα μετάλλαξη  του SARS-CoV-2.

Μια ομάδα ερευνητών από την Αγγλία και τη Βραζιλία βρήκε το στέλεχος P.1 σε σχεδόν μισές από τις σπάνιες αναλύσεις γονιδιώματος. Μετά από μια προδημοσίευση στην διαδικτυακή πύλη  virological.org, το στέλεχος  P.1 αποκλίνει σημαντικά από τους ιούς που είχαν εξαπλωθεί προηγουμένως στη Βραζιλία.

 Η πόλη Manaus με τα 2 εκ. κατοίκους βίωνε μέχρι πριν από λίγες ημέρες μια άλλη απότομη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, υπήρξε ένα πρώτο κύμα  που διήρκεσε αρκετούς μήνες. Εκείνη την εποχή, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είχαν μολυνθεί.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Ester Sabino από το Τροπικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science αναφέρει ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, περίπου το 76% του πληθυσμού είχε αντισώματα στον SARS-CoV-2. Με τον τρόπο αυτό, η πόλη άγγιξε την ανοσία της αγέλης η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει μια νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο και μετά, σημειώθηκε περαιτέρω ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, έως ότου το υγειονομικό σύστημα κατέρρευσε και πάλι τον Ιανουάριο. Η ομάδα βρήκε τώρα μια πιθανή αιτία για αυτό. Οι ερευνητές μπόρεσαν να ακολουθήσουν απολύτως το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 σε 31 απομονώσεις. Σε 13 (42%) από αυτές διεπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις από το στέλεχος B.1.1.28, το οποίο κυριαρχεί στη Βραζιλία.

Η μετάλλαξη του ιού P.1 έδειξε παρόμοιες διαφορές σε 17 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης N501Y, η οποία αύξησε σημαντικά τη μολυσματικότητα στη βρετανική μετάλλαξη B.1.1.7 και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη B.1.351. Επιπλέον, οι E484K και K417T 2 ήταν περαιτέρω βιολογικά σημαντικές μεταλλάξεις.

Η μετάλλαξη E484K  όπως n 501Y, επηρεάζει το σημείο σύνδεσης του υποδοχέα πρωτεΐνης ακίδας. Θα μπορούσε έτσι να επηρεάσει τη μολυσματικότητα του ιού. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρξει αποφυγή της ανοσίας όπου ο ιός θα αποκλείει την πρόσβαση των αντισωμάτων που η πλειοψηφία του πληθυσμού είχε σχηματίσει μετά το πρώτο κύμα της νόσου. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιβεβαίωση για αυτό.

Τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης με την μετάλλαξη P.1 λέγεται ότι έχουν ήδη παρουσιαστεί στην Ιαπωνία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού