Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή για την αξιολόγηση της ασφάλειας και των ανοσολογικών αντιδράσεων σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19. 

Με βάση τις προηγούμενες μελέτες του εμβολίου που έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές, παράγει ισχυρές αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει υψηλή αποτελεσματικότητα σε όλους τους ενήλικες, αυτή η μελέτη θα αξιολογήσει εάν τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες ηλικίας μεταξύ έξι και 17 ετών έχουν καλή ανοσοαπόκριση με το Εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19.

Πρόκειται για μια τυφλή, τυχαιοποιημένη δοκιμή φάσης II, στην οποία  θα συμμετάσχουν 300 εθελοντές.

Μέχρι 240 από αυτούς τους εθελοντές θα λάβουν το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν ένα εμβόλιο μηνιγγίτιδας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές στα παιδιά, αλλά αναμένεται να οδηγήσει σε παρόμοιες αντιδράσεις, όπως πονόλαιμο.

Ο επικεφαλής ερευνητής στη δοκιμή εμβολίων στην Οξφόρδη και καθηγητής παιδιατρικών λοιμώξεων και ανοσίας Andrew Pollard είπε: "Ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι σχετικά ανεπηρέαστα από τον κορωνοϊό και είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν με τη λοίμωξη, είναι σημαντικό να καθοριστεί η ασφάλεια και η ανοσολογική αντίδρασή τους στο εμβόλιο, καθώς ορισμένα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό".

Ο παιδίατρος της Οξφόρδης και ο κλινικός-επιστήμονας Rinn Song δήλωσε: "Η πανδημία COVID-19 είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση, την κοινωνική ανάπτυξη και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών και των εφήβων, πέρα από τις ασθένειες.

Επομένως, είναι σημαντικό να συλλέγουμε δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο του Κορωνοϊου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, έτσι ώστε να μπορούν ενδεχομένως να επωφεληθούν από την ένταξη σε προγράμματα εμβολιασμού στο εγγύς μέλλον".

Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία (NIHR) και την AstraZeneca.

Πηγές:
pharmaceutical-business-review

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού