Το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στοχεύει να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια μοιράζονται δίκαια μεταξύ όλων των εθνών.

To Covax στοχεύει στην παροχή περίπου δύο δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων Covid-19 παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους.

Συνολικά, 600.000 δόσεις του εμβολίου που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έφτασαν στην πρωτεύουσα της Γκάνας .

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής κατέγραψε περισσότερα από 80.700 κρούσματα και 580 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Αυτοί οι αριθμοί εκτιμάται ότι υπολείπονται των πραγματικών εξαιτίας των λίγων τεστ.

Τι είναι το Covax;

Το πρόγραμμα Covax δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ, τη συμμαχία για τα εμβόλια Gavi και το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) για να εξασφαλίσουν ότι οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων για τον κορωνοϊό. 

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι πλουσιότερες χώρες που αγοράζουν εμβόλια να συμφωνήσουν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της πρόσβασης και για τα φτωχότερα έθνη.

Ελπίζει να προσφέρει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις σε ανθρώπους σε 190 χώρες σε λιγότερο από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, θέλει να διασφαλίσει ότι 92 φτωχότερες χώρες θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια ταυτόχρονα με τις 98 πλουσιότερες χώρες.

Το πρόγραμμα έχει μέχρι τώρα συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια (4,3 δισεκατομμύρια λίρες), αλλά χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιτύχει τον στόχο του για το 2021.

 

Πηγές:
bbc

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού