Αν και περίπου οι μισοί ασθενείς με αυτοάνοσες ασθένειες είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο για τον COVID-19, περίπου το ένα τρίτο δείχνει διστακτικό, σύμφωνα με μια μελέτη, γεγονός που υποδηλώνει την ευκαιρία για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς τους.

Στη διεθνή μελέτη VAXICOV (VAccinations έναντι COVid-19) που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, συμμετείχαν ασθενείς με αυτοάνοσες ασθένειες καθώς και επαγγελματίες υγείας

Συγκεκριμένα συμμετείχαν 1.531 ασθενείς από 56 χώρες, με την πλειονότητα αυτών να είναι γυναίκες φτάνοντας τα 1.291 άτομα με μέση ηλικία τα 48 χρόνια, ενώ από την άλλη οι άνδρες ήταν 240 με μέση ηλικία τα 53 έτη.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν ασθενείς με συστηματική αυτοάνοση ή φλεγμονώδη ρευματική νόσο (1.266), όπως συστημικός ερυθηματώδης λύκος (492), σπονδυλοαρθρίτιδα (176) και ρευματοειδής αρθρίτιδα( 160). Από τους 265 επαγγελματίες υγείας, 203 ήταν γιατροί. Και οι δύο ομάδες ρωτήθηκαν πόσο φοβούνται να μολυνθούν με τον ιό και να νοσήσουν σοβαρά σε μία κλίμακα  από το 0 έως το 10.

Οι απαντήσεις των ασθενών ήταν πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο σε σύγκριση με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας που ήταν στο μέσο όρο.

Ακριβώς περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν (686 το 54,2%), αλλά κυρίως, περίπου το ένα τρίτο ανέφερε αβεβαιότητα (408 το 32,2%) Οι υπόλοιποι 172 ασθενείς δεν ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Οι κορυφαίες προτεραιότητες των ασθενών για εμβολιασμό ήταν η προστασία τους (67,1%), η οικογένειά τους (54,2%) και ο γενικός πληθυσμός (62,5%). Οι άνδρες έδειξαν ότι είναι περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιαστούν συγκριτικά με τις γυναίκες.

Στην περίπτωση σύστασης του εμβολίου από ιατρό, η προθυμία για εμβολιασμό αυξήθηκε στο 62,8% και η αβεβαιότητα και η απροθυμία στο 28,4% και 8,8%, αντίστοιχα.

Όσοι είχαν λάβει τουλάχιστον ένα εμβόλιο κατά της γρίπης τα τελευταία χρόνια ήταν πιο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι ασθενείς με συννοσηρότητες εκτός από την ηλικία τους και την αυτοάνοση πάθηση, ή που είχαν ανοσοκατασταλθεί, δεν ήταν πρόθυμοι να λάβουν το εμβόλιο COVID-19, παρά τον αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια.

Οι επαγγελματίες υγείας ήταν πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν από τους ασθενείς (196), ενώ 48 ήταν αβέβαιοι και 21 ήταν απρόθυμοι. Επίσης, 59 εξέφρασαν διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο.

 

 

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εργαλείο προβλέπει την επίδραση σπάνιων γενετικών παραλλαγών στην υγεία
Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε να τρώμε κρέας;
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού