Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για ενδεχόμενη ύπαρξη κατάθλιψης, συνήθη επιπλοκή που καθιστά μια δεύτερη καρδιακή προσβολή περισσότερο πιθανή, σύμφωνα με νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων.

Οι οδηγίες αντικατοπτρίζουν τις αυξημένες ενδείξεις ότι η κατάθλιψη συχνά ακολουθεί μια καρδιακή προσβολή και ότι οι καρδιοπαθείς με κατάθλιψη βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για επιπλέον καρδιακά προβλήματα.

Σύμφωνα με την Judith Lichtman, του Πανεπιστημίου του Yale, η κατάθλιψη εμφανίζεται με τριπλάσια συχνότητα σε ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Οι νέες οδηγίες εμφανίζονται στο περιοδικό ‘Circulation’.

Επειδή δεν υπάρχει εξέταση ρουτίνας για κατάθλιψη σε καρδιοπαθείς, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη ομάδα πληθυσμού που θα μπορούσε να ωφεληθεί από την κατάλληλη αγωγή, δήλωσε η Lichtman, η οποία θεωρεί πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί γιατί οι καρδιοπαθείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να σώσει ζωές, δήλωσε η Lichtman. Έρευνες δείχνουν ότι οι καρδιοπαθείς με κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλους να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή και λιγότερες να διατηρήσουν διατροφή για υγιή καρδιά καθώς καθώς και πρόγραμμα τακτικής άσκησης.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να φέρει αλλαγές στον οργανισμό, όπως μειωμένο καρδιακό παλμό και αυξήσεις σε παράγοντες αίματος που ενθαρρύνουν τη δημιουργία θρόμβων.

Η Ένωση συνιστά έγκαιρη και επαναλαμβανόμενη εξέταση για κατάθλιψη. Οι καρδιοπαθείς που δείχνουν σημάδια κατάθλιψης θα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό του κλάδου ψυχικής υγείας και να αξιολογούνται για άλλες ψυχικές παθήσεις όπως το άγχος.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν θεραπεία, άσκηση, αντικαταθλιπτικά, καρδιακή αποκατάσταση ή συνδυασμό.

Πηγές:
‘Circulation’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
7ο Healthcare Transformation: Την Πέμπτη το συνέδριο - σταθμός για τον μετασχηματισμό της Υγείας στην Ελλάδα
Καρκίνος του ήπατος: Διάγνωση και αντιμετώπιση
The Birth Center: Το πρώτο Ανεξάρτητο Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα