Τα συμπληρώματα βιταμίνης Cμπορεί ενδεχομένως να μειώσουν σημαντικά τα οφέλη από ευρεία γκάμα αντικαρκινικών φαρμάκων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ποσοστό 30% έως 70% λιγότερα καρκινικά κύτταρα, στο εργαστήριο, εξουδετερώθηκαν από ποικιλία αντικαρκινικών φαρμάκων, μετά την αρχική αγωγή με βιταμίνη C. Οι εξετάσεις που ακολούθησαν τη χημειοθεραπεία βρήκαν ότι οι όγκοι αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα στα ποντίκια που είχαν αρχικά λάβει τη βιταμίνη.
Η νέα έρευνα έγινε από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να αφορά και τους ασθενείς. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι επειδή η βιταμίνη είναι αντιοξειδωτικό θα μπορούσε ενδεχομένως να ωφελεί ασθενείς με καρκίνο.
Η αμερικανική ομάδα εξέτασε την επίδραση μιας μορφής βιταμίνης C στην αποτελεσματικότητα διαφόρων αντικαρκινικών φαρμάκων, σε πειράματα που έγιναν σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο.
Ανακάλυψε ότι κάθε φάρμακο που εξετάστηκε δεν ενεργούσε το ίδιο καλά αν τα κύτταρα είχαν προηγουμένως ακολουθήσει αγωγή με τη βιταμίνη C, σε σχέση με καρκινικά κύτταρα που δεν είχαν ακολουθήσει αγωγή.
Ανάλογα με το φάρμακο που εξετάστηκε, εξουδετερώθηκαν 30% έως 70% λιγότερα καρκινικά κύτταρα που ακολούθησαν αγωγή με βιταμίνη C.
Εξετάσεις που ακολούθησαν, στα ποντίκια, έδειξαν ότι ενώ η χημειοθεραπεία κράτησε υπό έλεγχο τον καρκίνο, οι όγκοι μεγάλωσαν πιο γρήγορα σε ποντίκια που είχαν λάβει αρχικά βιταμίνη.
Ορισμένα είδη φαρμάκων κατά του καρκίνου παράγουν μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που μπορούν να αντιδράσουν με άλλα μόρια στο καρκινικό κύτταρο, προκαλώντας το θάνατό του.
Θεωρητικά, η βιταμίνη C θα μπορούσε να εκκαθαρίσει τις ελεύθερες ρίζες, κρατώντας το καρκινικό κύτταρο ζωντανό, παρά την αγωγή με χημειοθεραπεία.
Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ‘κλειδί’ ήταν ότι η ουσία ουδετεροποιούσε τις ελεύθερες ρίζες.
Αντίθετα, η βιταμίνη C φάνηκε να προστατεύει μικροσκοπικές δομές στα καρκινικά κύτταρα που ονομάζονται μιτοχόνδρια, από τη βλάβη.
Τα μιτοχόνδρια σχηματίζουν αποτελεσματικά τον ‘καυστήρα’ του κυττάρου, που δημιουργεί ενέργεια και αν προκληθεί βλάβη μπορεί να οδηγήσει στο θάνατό του.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Mark Heaney, δήλωσε ότι η βιταμίνη C φαίνεται πως προστατεύει τα μιτοχόνδρια από εκτεταμένη βλάβη, σώζοντας έτσι το κύτταρο. Και είτε άμεσα είτε όχι, όλα τα φάρμακα κατά του καρκίνου εργάζονται να εμποδίσουν τα μιτοχόνδρια να επιφέρουν το θάνατο του κυττάρου.
Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα έδειξε ότι η βιταμίνη C φαίνεται να συσσωρεύεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα περισσότερο από ότι στα φυσιολογικά.
Η ποσότητα βιταμίνης C που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα έρευνα ήταν ίση με αυτή που βρίσκεται σε υψηλής δόσης συμπληρώματα. Η Dr Heaney δήλωσε ότι η βιταμίνη C είναι μάλλον καλή για τα κύτταρα σε υγιείς ιστούς αλλά η προστατευτική δράση της είναι εντελώς αντιπαραγωγική σε σχέση με τα καρκινικά κύτταρα.
Πρόσθεσε ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει την ιδιότητα να μειώνει την ικανότητα των ασθενών να ανταποκριθούν στη θεραπεία.
H Dr Joanna Owens, του Cancer Research, στη Βρετανία, δήλωσε ότι η έρευνα είναι ενδιαφέρουσα αλλά σε αρχικό στάδιο.
Ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να γνωρίζουμε αν αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C είναι βοηθητικά ή βλαβερά κατά τη διάρκεια της αγωγής κατά του καρκίνου.
Είναι πιθανό, υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών να καθιστούν την αγωγή λιγότερο αποτελεσματική, αλλά μέχρι να το μάθουμε, συνεχίζει η Owens, η συμβουλή της είναι να λαμβάνει ο κόσμος τις βιταμίνες που χρειάζεται από ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία, παρά από συμπληρώματα βιταμινών.
Η Pamela Mason, επιστημονική σύμβουλος της υπηρεσίας Πληροφόρησης για τα συμπληρώματα υγείας, στη Βρετανία, δήλωσε ότι δεν μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα μέχρι να γίνει έρευνα σε ανθρώπους. Υπογραμμίζει ότι οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να ζητούν ιατρική συμβουλή, πριν πάρουν οποιοδήποτε προϊόν που δεν έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό τους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με εξαφάνιση απειλείται ένα στα τέσσερα είδη που ζουν στο γλυκό νερό
H μεσογειακή διατροφή ωφελεί και τη μνήμη [μελέτη]
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση