Του Δημήτρη Καραγιώργου
Παγκόσμιος ‘δολοφόνος’ είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο νέα κρούσματα διαγιγκώσκονται παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα 7.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από τη νόσο.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, σκοτώνοντας περισσότερα άτομα απ’ ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη μαζί! Η πρόγνωση των ασθενών είναι εξαιρετικά δυσμενής, αφού μόνο το 40%, 27% και 15% είναι στη ζωή έναν, δύο και πέντε χρόνο μετά, αντίστοιχα.
Τα νούμερα αυτά καθιστούν τη νόσο αυτή μια παγκόσμια επιδημία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει το κάπνισμα ‘ως μία διαταραχή που οφείλεται σε κατάχρηση χημικής ουσίας και ευθύνεται ή ενοχοποιείται για περισσότερα από 25 σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το εμφύσημα’.
Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αντιμετώπισης της μεγάλης θνησιμότητας της νόσου καθιέρωσε το Νοέμβριο ως ‘Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα’.
Συμμετέχοντας σε αυτή την πρωτοβουλία η Ογκολογική Μονάδα Γ΄ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο γενικό νοσοκομείο ΝΘΑ ‘Σωτηρία’, σε συνεργασία με το Ταμείο Υγείας Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΥΠΕΤ) και με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) διοργανώνει μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, σε ασθενείς αλλά και στον πληθυσμό γενικότερα.
Δημιούργησε, επίσης, ιστοσελίδα http://www.lungcancer.gr/ με χρηστικές πληροφορίες για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας για όλο τον μήνα θα απαντά άμεσα σε ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τη νόσο.
Παράλληλα, από τις 3 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν περίπτερα στην πλατεία Ομονοίας και στην πλατεία Κολωνακίου όπου εθελοντές, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, θα κάνουν δωρεάν σπιρομέτρηση και θα παρέχουν στους πολίτες έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό.
Εκδηλώσεις για ασθενείς και τους συγγενείς τους, καθώς και για γιατρούς και νοσηλευτές που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα, θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Ογκολογικής Μονάδας, στο αμφιθέατρο του ‘Σωτηρία’ και σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Όπως τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ κ. Κώστας Συρίγος, η συνήθεια του καπνίσματος είναι η κύρια αιτία ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα.
Το 80-85% των ασθενών που αναπτύσσουν τον καρκίνο αυτό, είναι καπνιστές. Όμως και οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν, αφού έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και να καταλήξουν από αυτές, σε σύγκριση με ενήλικες που εργάζονται ή κατοικούν σε σπίτι όπου δεν υπάρχουν καπνιστές.
Όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, αυξάνεται ο κίνδυνός τους κατά 20-30%.
Έγκαιρη διάγνωση
Όσο σημαντική είναι η πρωτογενής πρόληψη (δηλαδή η επιτυχής διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος), τόσο ανεπιτυχής είναι η δευτερογενής πρόληψη (δηλαδή η διάγνωση της νόσου πριν εκδηλωθεί κλινικά).
Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση, μόλις η νόσος γίνει συμπτωματική. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο βήχας, η απόχρεμψη, ο θωρακικός πόνος και η δύσπνοια. Όμως αυτά είναι συμπτώματα που συχνά υπάρχουν χρονίως στους καπνιστές, με αποτέλεσμα ούτε ο ασθενής, ούτε ο θεράπων ιατρός του να θορυβούνται.
Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ευαισθητοποίηση των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε η παραμικρή διαφοροποίηση των ανωτέρω συμπτωμάτων σε καπνιστές να αποτελεί αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση.
Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με βρογχοσκόπηση, κατευθυνόμενη βιοψία υπό αξονικό τομογράφο ή σε σπάνιες περιπτώσεις με ανοιχτή βιοψία. Η εκτίμηση πόσο εκτεταμένη είναι η νόσος μπορεί να γίνει με αξονική ή μαγνητική τομογραφία, αλλά η πλέον αξιόπιστη μέθοδος είναι η τομογραφία εκπομπής ποσιτρονίων (PET-CT), μια εξέταση που επί του παρόντος, είναι ακριβή, γίνεται μόνο στην Αθήνα και εγκρίνεται με δυσκολίες από τα διάφορα ταμεία.
Σύμφωνα με την κα Αδριαννή Χαριπίδου, επιστημονική συνεργάτιδα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου ‘Σωτηρία’, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4.000 χημικές ουσίες, 250 από τις οποίες, όπως η πίσσα, η ακετόνη, η αμμωνία, το αρσενικό, το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη η ανιλίνη, η ναφθαλίνη, κ.ά.
είναι δυνητικά καρκινογόνες.
Αν και οι περισσότεροι καπνιστές έχουν την άποψη ότι η νικοτίνη είναι η πιο βλαβερή ουσία του τσιγάρου, στην πραγματικότητα, η νικοτίνη ευθύνεται κυρίως για τον εθισμό που προκαλεί, με αποτέλεσμα οι καπνιστές να εκδηλώνουν συμπτώματα στέρησης όταν παύουν να καπνίζουν, όπως νευρικότητα, πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα και δυσκολία στον ύπνο.
Διακοπή καπνίσματος
Ο κ. Ιωάννης Γκιόζος, επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ογκολογική Μονάδα του νοσοκομείου ‘Σωτηρία’, αναφέρθηκε στις στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των καπνιστών που επιχειρούν χωρίς βοήθεια να ξεφύγουν από την εξάρτηση του καπνίσματος, υποτροπιάζουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες.
Μία από τις λύσεις που προσφέρουν οι γιατροί στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος είναι η Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά αποτελεσματικά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
Η Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης παρέχει στον οργανισμό του καπνιστή μικρές ποσότητες νικοτίνης, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση του συνδρόμου στέρησης λόγω της διακοπής (εκνευρισμός, ζαλάδες, άγχος, δυσκολία συγκέντρωσης), χωρίς όμως να τον επιβαρύνει με τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου.
Καθώς μειώνεται σταδιακά η επιθυμία για κάπνισμα, μειώνεται και η χρήση της Θεραπείας Υποκατάστασης Νικοτίνης και αντίστοιχα η ποσότητα νικοτίνης που παίρνει ο χρήστης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου