Έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσον όρο το προσδόκιμο επιβίωσης ενός ανθρώπου που έχει διαγνωστεί με τη νόσο Alzheimer είναι μεταξύ 3 και 9 ετών, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη διαβήτη ή υπέρτασης μπορεί να αφαιρέσει χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι μετά τη διάγνωση του Alzheimer, ασθενείς με διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που δεν εμφάνιζαν διαβήτη.

Όσοι εμφάνιζαν υπέρταση, είχαν περισσότερες από 2,5 φορές αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Yaakov Stern, του Πανεπιστημίου Columbia, σημειώνει ότι έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσον όρο ένας ασθενής με Alzheimer ζει από 3 έως 9 χρόνια. Για αυτόν και τους φροντιστές του κάθε λεπτό μετρά. Έτσι, η έρευνα αναδεικνύει δυο ελεγχόμενους παράγοντες που μπορούν δραστικά να επηρεάσουν πόσο καιρό θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 323 ασθενείς με προβλήματα μνήμης, την πρώτη φορά που εξετάστηκαν, και οι οποίοι διαγνώστηκαν αργότερα με άνοια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’.

Πηγές:
‘Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD