Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν ολόκληρο το γονιδίωμα γυναίκας που έπασχε από καρκίνο και να εντοπίσουν σειρά γονιδίων που δεν είχαν ποτέ σχετιστεί με τον τύπο λευχαιμίας που εμφάνιζε η γυναίκα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’, αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση στην κατανόηση των γενετικών αιτίων του καρκίνου και ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες, δήλωσαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σαιν Λούις.

Η ασθενής ήταν μια γυναίκα 50 ετών, που πέθανε 23 μήνες μετά τη διάγνωση οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, σύμφωνα με τον Dr. Timothy Ley. Μόνο ένας στους πέντε ασθενείς που εμφανίζουν τη νόσο, ζει περισσότερο από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Σκοπός του ερευνητή ήταν να βρεθούν γενετικές μεταλλάξεις που μπορούν ενδεχομένως να ξεκινήσουν την ανάπτυξη της νόσου.

Ανακάλυψε την αλληλουχία των γονίδιων σε δείγμα ιστού από το δέρμα της γυναίκας καθώς και των γονίδιων στα καρκινικά κύτταρα που ελήφθησαν από το μυελό των οστών.

Συγκρίνοντας τον ιστό όγκου με τον φυσιολογικό εντόπισαν 10 μεταλλαγμένα γονίδια στον καρκινικό ιστό, που προφανώς εμπλέκονταν προκαλώντας τη νόσο. Προηγούμενη έρευνα είχε συσχετίσει δυο από αυτά με τη νόσο, αλλά τα υπόλοιπα δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν θεωρηθεί υπεύθυνα.

Τα υπόλοιπα 8 ήταν όλα άγνωστα.

Τρία από αυτά, φυσιολογικά δρουν έτσι, ώστε να καταστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου, τέσσερα εμπλέκονται στην προώθηση της ανάπτυξης των κυττάρων και το τελευταίο μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που τα φάρμακα εισχωρούν σε ένα κύτταρο.

Η αγωγή κατά της νόσου λίγο άλλαξε τις προηγούμενες δυο δεκαετίες, γιατί οι περισσότεροι γενετικοί παράγοντες πίσω από τη νόσο ήταν άγνωστοι.

Πηγές:
‘Nature’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού