Η προσπάθεια που καταβάλλει ένα μωρό για να θηλάσει μπορεί ενδεχομένως να ωφελεί τους πνεύμονές του κατά την παιδική ηλικία, υποδεικνύει νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων. Έρευνα σε παιδιά ηλικίας 10 ετών ανακάλυψε σημαντικά καλύτερη λειτουργικότητα των πνευμόνων σε αυτά που θήλασαν τουλάχιστον για τέσσερις μήνες.
Οι διαφορετικοί μηχανισμοί και η διάρκεια του θηλασμού μπορεί να είναι μερικώς υπεύθυνη, σημειώνουν στο περιοδικό 'Thorax'.
Αν ισχύει αυτό, αλλαγές στο σχεδιασμό των μπιμπερό θα μπορούσαν να μιμηθούν αυτό το αποτέλεσμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από αναπνευστικά προβλήματα, νωρίς, αλλά η σχέση με τη δύναμη των πνευμόνων αργότερα είναι λιγότερο σαφής. Συνολικά 1.456 μωρά παρακολουθήθηκαν μέχρι το δέκατο έτος της ζωής τους.
Το ένα τρίτο αυτών θήλασε τουλάχιστον για 4 μήνες, και κατά μέσον όρο τα παιδιά μπορούσαν να αποβάλλουν περισσότερο αέρα μετά από μια βαθιά αναπνοή και πιο γρήγορα. Αυτό συνέβη ανεξάρτητα από το αν η μητέρα είχε άσθμα ή υπέφερε από αλλεργίες.
Ο λόγος για αυτά τα οφέλη δεν είναι τόσο προφανής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι χημικές ουσίες στο μητρικό γάλα μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση έναντι του άσθματος.
Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δήλωσαν ότι οι αλλαγές στον όγκο των πνευμόνων δεν ήταν τελείως χαρακτηριστικές ασθματικής ανταπόκρισης, υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως συμβάλλουν άλλοι παράγοντες.
Σύμφωνα με τους Dr. Syed Arshad και David Hide, η προσπάθεια που χρειάζεται για να αφαιρεθεί το γάλα από το μαστό μπορεί να ευθύνεται για το αποτέλεσμα.
Κατά μέσον όρο, τα παιδιά έπρεπε να βρουν τριπλάσια δύναμη να θηλάσουν σε σχέση με το να πιουν γάλα από μπιμπερό, ενώ ο χρόνος θηλασμού διαρκούσε πολύ περισσότερο.
Ο Dr Arshad δήλωσε ότι αυτό που κάνουν είναι παρόμοιο με το είδος των ασκήσεων που προτείνουν για πνευμονική αποκατάσταση σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
Πηγές:
'Thorax'.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε