Το 65% των ανδρών και το 40% των γυναικών με υπέρταση δεν λαμβάνουν θεραπεία. Το πολύ ενδιαφέρον αυτό στοιχείο προέκυψε από μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του δορυφορικό συμποσίου με θέμα ‘ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΠΕΡΤΑΣΗ’, στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατων ελληνικών επιδημιολογικών ερευνών, 1 στους 3 Έλληνες άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα με τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης. Αν ληφθεί δε υπόψη ο δυσμενής ρόλος της αρτηριακής υπέρτασης στην ανθρώπινη υγεία, π.χ.

με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου ή αγγειακών εγκεφαλικών, το πρόβλημα λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις για την υγεία του πληθυσμού μας.

Ο κ. Γεώργιος Γκουμάς, διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα Βιοκλινικής Αθηνών, αναφερόμενος στις φαρμακευτικές και μη παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, παρουσίασε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Επίσης, σχολίασε μελέτες που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα, μετά τη δημοσίευση των κατευθυντηρίων οδηγιών του 2007, καθώς αυτές οι μελέτες αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην τροποποίηση των παραπάνω οδηγιών.

‘Οι υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις (απώλεια βάρους, κατάλληλη δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο και φτωχή σε λίπη, φυσική δραστηριότητα, περιορισμός του αλατιού, περιορισμός του αλκοόλ) αποτελούν τον θεμέλιο λίθο κάθε παρέμβασης, ακόμη και όταν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

Ο στόχος είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και, παράλληλα, ο έλεγχος των άλλων παραγόντων κινδύνου’ επισήμανε ο κ. Γκουμάς. Και πρόσθεσε ότι οι στόχοι της φαρμακευτικής θεραπείας και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε κάθε φορά τα κατάλληλα αντιϋπερτασικά φάρμακα είναι στοχευμένα για κάθε υπερτασικό άτομο.

Η κ. Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε ότι τον κυριότερο ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τουλάχιστον από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον παίζει το σωματικό βάρος, αλλά και βασικά στοιχεία της διατροφής, όπως το νάτριο, το κάλιο, το αλκοόλ, τα κορεσμένα λίπη και το συνολικό λίπος της τροφής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης, την τελευταία δεκαετία η αυξημένη πρόσληψη καλίου και οι διατροφικές συνήθειες που βασίζονται στο πρόγραμμα διατροφής DASH - διαιτολόγιο με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, με χαμηλή χοληστερόλη και λίγα κορεσμένα και ολικά λιπαρά - συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, η κ. Μαρσέλου αναφέρθηκε σε μελέτες που έδειξαν ότι ‘η αλλαγή της διαιτητικής συμπεριφοράς μπορεί να έχει σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης’. Το ιδανικότερο θα ήταν να επιτευχθεί παράλληλα η μείωση στην πρόσληψη νατρίου και η αύξηση στην πρόσληψη καλίου, με αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών αλλά και με προϊόντα του καθημερινού διαιτολογίου εμπλουτισμένα με κάλιο, όπως μαργαρίνες και ροφήματα φρούτων.

Και συμπλήρωσε ότι ο διαιτολόγος ή ο γιατρός πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα της αλλαγής της διαιτητικής συμπεριφοράς, αλλά και τη συμμόρφωση του ασθενή ώστε να μην καθυστερήσει αδικαιολόγητα η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, αν αυτή κριθεί αναγκαία.

Πρόεδροι του συμποσίου ήταν ο κ. Παύλος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας και Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), και ο κ. Peter F. Kokkinos, Professor of Medicine/Research, Veterans Affairs & Georgetown University, Medical Centers, Washington, DC.

Tο συμπόσιο διοργάνωσαν η ΕΛΑΪΣ – UNILEVER και το Becel pro.activ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]
Ποια μυρωδικά μπορούν να βοηθήσουν με το αδυνάτισμα
Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά υγιεινές συνήθειες ύπνου [μελέτη]