'..Κάψτε τον καρκίνο στους 43ο C…'. Εάν ακούγαμε κάτι τέτοιο μέχρι πριν λίγα χρόνια, ίσως να θεωρούσαμε ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, όμως, η ‘υπερθερμική χημειοθεραπεία’ όπως ονομάζεται ( μέθοδος κατά την οποία ο καρκινικός όγκος…ζεματίζεται με ειδικό χημειοθεραπευτικό ορό), όχι μόνο επιφέρει συρρίκνωση του όγκου, αλλά μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε χειρουργικά ακόμη και καρκινοπαθείς ασθενείς που, υπό άλλες συνθήκες, θα χαρακτηρίζονταν ‘καταδικασμένοι’.

Στα πλεονεκτήματα της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου, η οποία ενδείκνυται για περιπτώσεις καρκίνου παγκρέατος, στομάχου, εντέρου, μήτρας και ωοθηκών, είναι και το γεγονός ότι η θεραπεία γίνεται λαπαροσκοπικά. Το ‘θερμό’ χημειοθεραπευτικό φάρμακο διοχετεύεται απ΄ ευθείας στην περιτοναϊκή κοιλότητα, αυξάνοντας θεαματικά τα ποσοστά αποτελεσματικότητας της θεραπείας και μάλιστα με τις λιγότερες δυνατόν παρενέργειες.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής χειρουργικής Νικόλαος Λυγιδάκης στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου επ’ ευκαιρία του 16ου Διεθνούς Μεταπτυχιακού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Χειρουργικής Ογκολογίας, ‘…η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί ένα βήμα προόδου που άλλαξε εντυπωσιακά την επιβίωση για χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιπτώσεις με πολύ μικρό προσδόκιμο επιβίωσης, μόλις 3-4 μηνών, η ενδοπεριτοναϊκή υπερθερμική χημειοθεραπεία προσφέρει δυνατότητες μέσης επιβίωσης πάνω από 36 μήνες…’.

Πρόκειται, μάλιστα, για μέθοδο εξαιρετικά απλή και ακίνδυνη, με νοσηλεία που δεν υπερβαίνει τις 2 ημέρες. Ο κ. Λυγιδάκης διευκρίνισε: ’…Η θεραπεία εφαρμόζεται λαπαροσκοπικά. Με δύο μικρές αντλίες διοχετεύονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα 4-5 λίτρα ορού, σε θερμοκρασία 43-44ο C.

Η διαδικασία διαρκεί μόλις 2 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, όλη η περιτοναϊκή κοιλότητα και όλα τα όργανα της κοιλιάς εκτίθενται στη χημειοθεραπευτική υπερθερμία. Τι ακριβώς κερδίζουμε με τον τρόπο αυτό; Η θερμότητα κατευθύνεται άμεσα στο όργανο που εμπεριέχει τον όγκο, ενεργοποιώντας τον υγιή ιστό να στραφεί εναντίον του καρκινικού ιστού.

Τα καρκινικά κύτταρα χάνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τα συστήματα ‘επισκευής’ τους και, σταδιακά, οδηγούνται σε θάνατο, καθώς η θερμότητα έχει κάψει τα συστατικά και τις μεμβράνες τους…’.

Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή καθίσταται ακίνδυνη η χορήγηση μεγάλων δόσεων χημειοθεραπείας, καθώς τα φάρμακα περιορίζονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα και δεν έχουμε διαρροές στη γενική κυκλοφορία. Ως εκ τούτου, αποφεύγουμε τις παρενέργειες της κλασικής ενδοφλέβιας χημειοθεραπείας.

‘…Η λαπαροσκοπική υπερθερμική χημειοθεραπεία αποτελεί πραγματική επανάσταση…’, υπογράμμισε ο κ. Λυγιδάκης,
’…εφαρμοζόμενη είτε πριν την εγχείρηση προκειμένου να συρρικνώσει τον όγκο ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα, είτε μετά την εγχείρηση, ώστε να κάψει κάθε υπόλειμμα καρκινικού ιστού…’.

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν, επίσης, τα πρώτα αποτελέσματα- σε παγκόσμιο επίπεδο- για την ολοκληρωτική εξαφάνιση καρκινικών όγκων από το ήπαρ, το πάγκρεας και το παχύ έντερο, με τη χρήση βιολογικών φαρμάκων.

Οι πρώτες κλινικές εφαρμογές συνδυασμένης τοπικής χορήγησης βιολογικών φαρμάκων και χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου, προκάλεσαν νέκρωση και εξαφάνιση των καρκινικών όγκων σε ποσοστό έως και 100%!

Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, σε σειρά ασθενών με καρκίνο του ήπατος και τους παγκρέατος και, όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Λυγιδάκης, ‘…εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο εξόντωσης των καρκινικών όγκων, ειδικά σε όργανα του σώματος που δίνουν εύκολα μεταστάσεις και ευθύνονται για εκτεταμένη διασπορά της νόσου.

Το πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό ίασης επιτυγχάνεται με συνδυασμό της βιολογικής θεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης, ενίοτε και με τη χορήγηση χημειοθεραπείας..’.

Πώς, όμως, εφαρμόζεται η μέθοδος; Ο κ. καθηγητής εξήγησε: ‘…Διενεργείται η τοπική χορήγηση βιολογικών φαρμάκων, είτε πριν την εγχείρηση- με σκοπό τη νέκρωση του όγκου- είτε μετά την εγχείρηση, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα υποτροπής και διασποράς καρκινικών κυττάρων.

Αυτό το πετυχαίνουμε αποκλείοντας τον όγκο από την κυκλοφορία του αίματος και ‘βομβαρδίζοντάς’ τον με τα βιολογικά φάρμακα μέχρι να προκληθεί η νέκρωσή του. Στη συνέχεια ο όγκος αφαιρείται. Για τη μέγιστη δυνατή εξάλειψή του είναι πιθανόν να χρειαστεί και εφαρμογή τοπικής χημειοθεραπείας…’.

Πρόγνωση του καρκίνου

Σημαντική πρόοδος, όμως, έχει επιτευχθεί, όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά και στην πρόγνωση του καρκίνου. Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκε μια πρωτοποριακή μέθοδος πρόγνωσης και παρακολούθησης της πορείας του καρκίνου με μια απλή εξέταση αίματος, ακόμη και δέκα χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου, χάρη στον εντοπισμό των ‘κοιμώμενων’ καρκινικών κυττάρων.

‘…Με τη χρήση προηγμένων μεθόδων μοριακής τεχνολογίας οι επιστήμονες έχουν πλέον τα διαγνωστικά δεδομένα να παρακολουθούν την πορεία και εξέλιξη της νόσου για κάθε τύπο καρκίνου, λαμβάνοντας κύτταρα με μια απλή εξέταση αίματος ή από εξέταση του μυελού των οστών…’, διευκρίνισε ο κ.

Λυγιδάκης. ‘…Σε έρευνες που έγιναν στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ και του Αμβούργου, ανιχνεύτηκαν καρκινικά κύτταρα στο μυελό των οστών γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη και οι οποίες- επί μία δεκαετία- δεν είχαν εκδηλώσει τη νόσο.

Η διαπίστωση αυτή οδηγεί τους επιστήμονες στη διαπίστωση ότι ο ανθρώπινος οργανισμός συζεί με τα καρκινικά κύτταρα ίσως και πολύ περισσότερο από μία δεκαετία και, πιθανότητα, συχνά καταφέρνει να τα αναχαιτίζει, χωρίς να εμφανίζει τον καρκίνο.

Το ζητούμενο είναι να εντοπίσουμε, λοιπόν, τα ‘κοιμώμενα’ καρκινικά κύτταρα πριν αυτά ξυπνήσουν. Και αυτό επιτυγχάνεται με τα νέα, υπερευαίσθητα συστήματα screening…’.

Βλαστοκύτταρα για τη διάσωση του ήπατος

Η χρήση βλαστοκυττάρων στη χειρουργική ογκολογία είναι ένα ακόμη κεφάλαιο εξαιρετικής σημασίας το οποίο θα παρουσιαστεί στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο. Αναφερόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ ο καθηγητής Νικόλαος Λυγιδάκης επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη πρόοδος έχει συντελεστεί στη χορήγηση βλαστοκυττάρων για την ανάπλαση υγιούς ήπατος, πριν από τη διενέργεια ηπατεκτομής για την αφαίρεση καρκινικών όγκων.

‘…Η μέθοδος των βλαστοκυττάρων αποδεικνύεται σήμερα σωτήρια για την ενίσχυση και ενδυνάμωση του υγιούς λοβού του ήπατος, σε περιπτώσεις που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπαν την ανάπλαση του οργάνου, καθώς και σε επικίνδυνες ηπατεκτομές….’.

Αυτό που γίνεται είναι έγχυση βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή στον υγιή ηπατικό λοβό μέσω της πυλαίας φλέβας. Λόγω της μοναδικής ιδιότητας που έχουν τα βλαστοκύτταρα, να εξομοιώνονται με το κυτταρικό περιβάλλον του ιστού ή του οργάνου όπου εγχύονται, μέσα σε χρονικό διάστημα 40-50 ημερών έχουν μετατραπεί σε υγιή ηπατοκύτταρα.

‘…Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται στον καλύτερο δυνατό βαθμό η ηπατική λειτουργία του υγιούς λοβού, ώστε η εγχείρηση ηπατεκτομής που ακολουθεί μετά από το διάστημα των 50 ημερών να καταστεί πραγματικά ακίνδυνη…’, επεσήμανε ο κ.

Λυγιδάκης. ‘…Επιπλέον, η πιθανότητα ηπατικής ανεπάρκειας μετά την ηπατεκτομή, ουσιαστικά εκμηδενίζεται. Η εφαρμογή της μεθόδου των βλαστοκυττάρων βρίσκει στο ήπαρ μία από τις πιο ευεργετικές και εντυπωσιακές εφαρμογές της…’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
H μεσογειακή διατροφή ωφελεί και τη μνήμη [μελέτη]
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση
Γιατί ο μεταπνευμονοϊός προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις - Η διαφορά με την CoViD