Της Σοφίας Νέτα
Ένας στους πέντε Έλληνες που υποφέρει από ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζει και κατάθλιψη. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό και προέκυψε από τις κλήσεις, που δέχθηκε μέσα σε διάστημα ενός έτους, η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα.
Περίπου 120.000 Έλληνες πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, την πιο συχνή από τις φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες. Η νόσος ‘προτιμά’ κυρίως τις γυναίκες σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών, εμφανίζεται δε, και σε μικρότερες ηλικίες από 8 έως 25 χρονών.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). Ομιλητές ήταν ο Κωνσταντίνος Τέμπος, Πρόεδρος της ΕΡΕ και Διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΚΑΤ, η κα Μαίρη Μπάτζιου, εκπρόσωπος της ΕΛΕΑΝΑ και ο Ορέστης Γιωτάκος Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και ψυχίατρος της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης.
Τα κύρια ευρήματα από την καταγραφή και ανάλυση των κλήσεων, που δέχθηκε η γραμμή (210 82.37.302) είναι τα εξής:
Συνολικά, η τηλεφωνική γραμμή δέχθηκε 375 κλήσεις, από τις οποίες η πλειοψηφία αφορούσαν γυναίκες (73,4%). Γεγονός εύλογο καθώς οι ρευματικές παθήσεις προσβάλουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.
Κύρια πηγή πληροφόρησης για τη λειτουργία της γραμμής υπήρξε το σχετικό έντυπο και έντυπος τύπος (ποσοστό 87%), ενώ τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και internet αναφέρθηκαν σε ποσοστό μόλις 3,7% και κάποιο άλλο πρόσωπο (συγγενείς, φίλοι, ιατρός) σε ποσοστό 9,3%.
Περίπου οι μισές κλήσεις (192) αφορούσαν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ακολούθησαν η οστεοαρθρίτιδα (ποσοστό 9,7%), η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (6,3%, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (5,2%) και η ψωριασική αρθρίτιδα (4,2%).
Στο 60% των κλήσεων, οι ασθενείς ενδιαφέρονταν για θέματα, που αφορούσαν την πορεία της νόσου και τη φαρμακευτική θεραπεία και το 34,5% ζητούσαν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ μόλις 5,5% των κλήσεων αφορούσαν νομικά-εργασιακά θέματα.
Η καταγραφή των απαντήσεων των ασθενών έδειξε ότι η γραμμή υποστήριξης της ΕΛΕΑΝΑ έτυχε της αποδοχής του κοινού. Σκοπός της ΕΛΕΑΝΑ είναι η περαιτέρω επέκταση της γραμμής με τη δημιουργία νέων υπηρεσιών, όπως συμβουλευτικής της εργασίας και διαιτολογικής γραμμής.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε κι ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘Μικρές κινήσεις που αξίζουν’. Το βίντεο περιέχει συνεντεύξεις ασθενών με χρόνιες ρευματικές νόσους. Οι μαρτυρίες αυτές θίγουν τη σημαντικότητα της έγκαιρης αντιμετώπισης, και τους προβληματισμούς στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα.
Ε.Ρ.Ε.
Η Ε.Ρ.Ε. είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκπροσωπεί τους Έλληνες Ρευματολόγους, όπου μέχρι σήμερα είναι 242 τακτικά και 118 επικουρικά μέλη (http://www.ere.gr/).
ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
H Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Aγώνα (EΛ.E.AN.A.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα. Mέλη της EΛ.E.AN.A. είναι κυρίως άτομα που πάσχουν από Αρθρίτιδα/ Ρευματισμό, Ρευματολόγοι και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν από Αρθρίτιδα/ Ρευματισμό.
Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. (http://www.arthritis.org.gr/).
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα Νεανική Αρθρίτιδα
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και η Νεανική Αρθρίτιδα αποτελούν μορφές αρθρίτιδας που προσβάλλουν τις αρθρώσεις. Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω νοσημάτων είναι η δημιουργία φλεγμονών στις αρθρώσεις, οι οποίες δημιουργούνται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται ‘κατά λάθος’ στα κύτταρα εκείνα που τις προστατεύουν και τις υποστηρίζουν.
Τελικά η φλεγμονή αυτή οδηγεί σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη μπορεί να πραγματοποιήσει καθημερινές κινήσεις και να αυτοεξυπηρετηθεί.
Έτσι, αν κάποιος παρατηρήσει διόγκωση ή και πόνο στις αρθρώσεις π.χ στα δύο γόνατα, ερυθρότητα και παρατεταμένη δυσκαμψία κυρίως το πρωί, αλλά και εξανθήματα στο δέρμα, θα πρέπει να φτάσει στον ρευματολόγο, γιατί πιθανόν να έχει ήδη αρκετές από τις αρθρώσεις του προσβεβλημένες και ίσως οι βλάβες αυτές να είναι μόνιμες.
Υπάρχουν όμως πολύ καλά νέα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με την εμφάνιση νέων βιολογικών φαρμάκων, έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ τα νοσήματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανασταλούν οι καταστροφικές σωματικές συνέπειες και κακώσεις.
Κατάκτηση που κάνει το πρόσφατο παρελθόν να ανήκει πραγματικά στον προηγούμενο αιώνα, αφού η διάγνωση των νοσημάτων ήταν ταυτόσημη όχι μόνο με δυσκολία στην κίνηση αλλά και με αναπηρία.
Χρειάζεται όμως προσοχή και σοβαρός έλεγχος γιατί δεν ταιριάζουν όλες οι θεραπείες σε όλους τους ασθενείς. Επιβάλλεται λοιπόν έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και μια σωστή και συστηματική αγωγή από τον ειδικό γιατρό, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζήσουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.
Το να ζεις με μια χρόνια και απρόβλεπτη ασθένεια είναι σίγουρα δύσκολο. Ο ρόλος της οικογένειας -που ευτυχώς στην Ελλάδα είναι ενεργός- είναι πολύ σημαντικός για την καλή ψυχική υγεία του ασθενή ιδιαίτερα στις περιόδους όπου υπάρχει έξαρση της ασθένειας.
Η κατανόηση της ασθένειας, η σωστή πληροφόρηση και- γιατί όχι- η καλή αίσθηση του χιούμορ, μπορούν να είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακροχρόνια νόσο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη