Η ύφεση που πλήττει τις οικονομίες παγκοσμίως θα έχει περισσότερο αρνητική επίδραση στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς η ανασφάλεια για την εργασία απειλεί την αίσθηση ανδρισμού τους, προκαλώντας βλάβη στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έδειξε ότι παρόλο που στη Βρετανία χάνουν τη δουλειά τους περισσότερες γυναίκες παρά άντρες λόγω της οικονομικής κρίσης, άντρες που νομίζουν ότι θα απολυθούν ή που είναι άνεργοι είναι πιθανό να εμφανίσουν περισσότερο στρες και κατάθλιψη από τις γυναίκες.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι καθώς προχωρά η οικονομική κρίση οι επιπτώσεις της ανασφάλειας όσον αφορά την εργασία θα επηρεάσουν περισσότερο την υγεία των αντρών παρά των γυναικών.

Σε κάποιο βαθμό υπάρχει η αντίληψη ότι ο άντρας είναι αυτός που φέρνει τα λεφτά στο σπίτι, δήλωσε ο Κοινωνιολόγος Dr. Brendan Burchell από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι άντρες, αντίθετα από τις γυναίκες έχουν λίγους θετικούς τρόπους να καθορίσουν τον εαυτό τους εκτός εργασιακού χώρου, μεταξύ της αποφοίτησης από το σχολείο και της συνταξιοδότησης. Ο Burchell θεωρεί πως οι άντρες διατηρούν την ‘παραδοσιακή’ πεποίθηση ότι ο ανδρισμός τους απειλείται όταν απειλείται η εργασία τους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ενώ οι άντρες φαίνονται πιο γενναίοι, η ανασφάλεια στον εργασιακό χώρο προκαλεί περισσότερα συμπτώματα στρες και κατάθλιψης σε σχέση με τις γυναίκες.

Έχοντας αναλύσει στοιχεία 300 Βρετανών εργαζομένων, σε συνδυασμό με έρευνα που έγινε σε χιλιάδες ανθρώπους, που διενεργήθηκε από το Economic and Social Research Council και αποτύπωνε την επίδραση της οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής από το 1991, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι άνεργοι μετακινήθηκαν σε λιγότερο ασφαλείς δουλειές δεν εμφάνισαν βελτίωση στην ψυχολογική τους υγεία.

Όσον αφορά τις άνεργες γυναίκες, ακόμα και μια μη ασφαλής δουλειά βοήθησε να αποκατασταθεί η ψυχολογική τους υγεία.

Σύμφωνα με τον Burchell, η μακροπρόθεσμη πτώση στην πνευματική ευεξία μπορεί ενδεχομένως να είναι χειρότερη στους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από την απειλή να χάσουν τη δουλειά τους, παρά στους ανέργους.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες προβλέψεις εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι μακρά, με αργή ανάκαμψη, τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι-και ιδιαίτερα άντρες-θα μπούνε σε περίοδο παρατεταμένης και αυξημένης άσχημης διάθεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;