Η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών σtον εγκέφαλο που οδηγούν σε αίσθημα ευεξίας και μειώνουν το άγχος, σε αντίθεση με τη μεγάλη ποσότητα, δείχνει νέα έρευνα.

Η καλή και η κακή επίδραση του ποτού έχουν αναφερθεί σε πολλές έρευνες, αλλά επιστήμονες στον Καναδά δηλώνουν ότι ανακάλυψαν πως αν και χαμηλές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ προκαλούν γενικά αίσθημα ευεξίας, η μεγάλη κατανάλωση μπορεί πιθανόν να ενισχύσει την επιθυμία ή να προκαλέσει κατάθλιψη ή αισθήματα απόγνωσης.

Η Christina Gianoulakis, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό ‘Alcoholism: Clinical and Experimental Research.’

Πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά πως οι χαμηλές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ επηρεάζουν την απελευθέρωση βήτα -ενδορφίνης σε περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με εξάρτηση από το αλκοόλ, παράγοντας συναισθήματα ευχαρίστησης που πιθανόν ενισχύουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με την Dr. Gianoulakis οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον υπεύθυνο μηχανισμό για το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν μετά από ένα ή δυο ποτά, ενώ άλλοι δεν μπορούν.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, ένας τρόπος που το αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία είναι αυξάνοντας ή μειώνοντας την απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών, μεταξύ των οποίων είναι τα ενδογενή οπιοειδή πεπτίδια σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για την εξάρτηση από ουσίες.

Ωστόσο άλλες καταστάσεις εκτός από το ποτό, όπως η άσκηση, μπορεί να προκαλούν απελευθέρωση ενδορφινών, μείωση του άγχους και το αίσθημα της ευεξίας, δηλώνει η ερευνήτρια.

Ακόμα δεν γνωρίζουν οι επιστήμονες τον ακριβή μηχανισμό που οδηγεί ορισμένους ανθρώπους να σταματούν να πίνουν μετά από ένα ή δυο ποτά και όχι άλλους, δήλωσε η ερευνήτρια. Πολλοί ερευνητές εργάζονται για να βρουν την απάντηση ψάχνοντας για γενετικές διαφορές στην ανταπόκριση στο αλκοόλ μεταξύ των ανθρώπων με ή χωρίς οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρσενικά ποντίκια χορηγώντας τους αλκοόλ σε διάφορες δόσεις και καταγράφοντας την αντίδρασή τους σε ενδορφίνες και άλλα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου.

Η ερευνήτρια αναφέρει ότι έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την απελευθέρωση της βήτα- ενδορφίνης στην κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή, μια από τις περιοχές του εγκεφάλου που έχει φανεί πως είναι σημαντική για τη μεσολάβηση στην ανταμοιβή του οινοπνεύματος.

Αυτό το εύρημα υποδεικνύει το ρόλο που παίζει η βητα- ενδορφίνη.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι θα πρέπει το κοινό να κατανοήσει πως η κατανάλωση μόνο μικρών ποσοτήτων αλκοόλ θα αυξήσει την απελευθέρωση ενδορφινών και θα προκαλέσει ευχάριστα συναισθήματα. Έτσι, αν μετά την κατανάλωση περίπου 2 ποτών κάποιος δεν αισθάνεται ευχάριστα θα πρέπει να σταματήσει να πίνει.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου όταν αρχίζει το ποτό μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην επίδραση του αλκοόλ στη συμπεριφορά.

Πηγές:
‘Alcoholism: Clinical and Experimental Research.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Διαδικτυακός τζόγος και διαταραχή τυχερών παιχνιδιών
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]