Της Σοφίας Νέτα

Η επιληψία, η πλέον συχνή και σοβαρή νευρολογική πάθηση, απαντάται περίπου με την ίδια συχνότητα παγκοσμίως. Μέχρι 5% του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής του, με άνω των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως να πάσχουν από επιληψία σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 100-120 χιλιάδες άτομα πάσχουν από τη νόσο.

Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έχουν σημαντικά βελτιώσει τη διάγνωση, την κατανόηση των αιτίων και τη θεραπεία των ασθενών. Σήμερα, έως 70% των ασθενών ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση των ανθεκτικών περιπτώσεων.

Εξειδικευμένα κέντρα διάγνωσης και αντιμετώπισης των επιληψιών έχουν δημιουργηθεί διεθνώς και στον ελληνικό χώρο.

Νέες προσεγγίσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της επιληψίας

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς με επιληψία ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιεπιληπτικά φάρμακα, περισσότεροι από 1 στους 3 είτε θα συνεχίσουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις, είτε θα έχουν μη ανεκτές ανεπιθύμητες ενέργειες από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Μια νέα θεραπευτική επιλογή (ως συμπληρωματική αγωγή) για τους ασθενείς που ζουν με εστιακή επιληψία είναι η φαρμακευτική ουσία λακοσαμίδη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.

Η λακοσαμίδη με ένα νέο τρόπο δράσης ενισχύει τη βραδεία απενεργοποίηση των διαύλων νατρίου, με αποτέλεσμα τη ρύθμιση της υπερδραστηριότητας των νευρικών κυττάρων, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες σε 1.300 ασθενείς με εστιακές επιληπτικές κρίσεις, ηλικίας 16 ετών και άνω, η θεραπεία με καθημερινή χορήγηση 200 ή 400 mg λακοσαμίδης, μείωσε τις επιληπτικές κρίσεις κατά το ήμισυ στο 40% των ασθενών.

Η λακοσαμίδη αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθενείς με ανθεκτική επιληψία, δηλαδή σε ασθενείς με σοβαρής μορφής επιληψία που δεν ελέγχουν τις κρίσεις τους με τα υπάρχοντα θεραπευτικά μέσα. Επίσης, η λακοσαμίδη φαίνεται να είναι αρκετά ασφαλέστερη και στερούμενη ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμακευτική ουσία, συγκρινόμενη με άλλες παλαιές και άλλα νεότερες.
Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου η Δρ.

Κλημεντίνη Καραγεωργίου, Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. ‘Γ. Γεννηματάς’ και ο Δρ. Στυλιανός Γιαννακόδημος, Νευρολόγος, Επιληπτολόγος, Επιμελητής Α’ - Υπεύθυνος Ειδικού Ιατρείου Επιληψίας & Μονάδος Καταγραφής Κρίσεων, Νευρολογικό Τμήμα, ΓΝΑ ‘Γ.

Γεννηματάς’.

Την Παρασκευή 3 Απριλίου και το Σάββατο 4 Απριλίου, το Ειδικό Ιατρείο Επιληψιών & Μονάδα Καταγραφής Κρίσεων του Νευρολογικού Τμήματος του ΓΝΑ ‘Γ. Γεννηματάς’ διοργανώνει το 6ο Ετήσιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τις Επιληψίες, στο Ξενοδοχείο King’s George, στο Σύνταγμα.


Την Παρασκευή, το σεμινάριο θα αφορά στο επιστημονικό μέρος και συγκεκριμένα τις επιληψίες της εφηβικής ηλικίας, καθώς και θέματα διαχείρισης των εφήβων με επιληψίες από τους γιατρούς και τις οικογένειές τους.

Το Σάββατο το αντικείμενο είναι η νευροψυχολογική διερεύνηση της επιληψίας. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, όπου οι ίδιοι οι ασθενείς θα συζητήσουν για την περιθωριοποίηση, τα καθημερινά προβλήματα και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.


Το θέμα της εκδήλωσης είναι: ‘Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την επιληψία …’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας