Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ανησυχητικές είναι οι διαπιστώσεις για την υπέρταση στην Ελλάδα. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ένας στους τρεις ενηλίκους έχουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης. Μόνον οι μισοί ακολουθούν θεραπεία, ενώ από αυτούς που βρίσκονται σε αγωγή, μόνον τρεις στους δέκα ελέγχουν τελικά την αρτηριακή τους πίεση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των υπερτασικών ατόμων υπερβαίνει τα 2.000.000 με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Εκτιμάται ότι 'ευθύνεται' για το 6% των θανάτων διεθνώς.

Αποτελεί την κύρια αιτία για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ προκαλεί στεφανιαία νόσο, σημαντικές βλάβες στους νεφρούς κι άλλες παθήσεις.

Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Η σωστή και συστηματική θεραπεία έχει θεαματικά αποτελέσματα: μειώνει πάνω από 50% την Καρδιακή Ανεπάρκεια, μειώνει κατά τουλάχιστον 40% τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνει 16-18% τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

‘Η αρτηριακή πίεση είναι ασυμπτωματική και για αυτό το λόγο γίνεται και πιο επικίνδυνη και ονομάζεται σιωπηλός δολοφόνος όταν δεν ελέγχεται’, τόνισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, επίκουρος καθηγητής κ.

Βασίλειος Βοττέας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17η Μαΐου 2009).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υπέρτασης (World Hypertension League) θεωρεί ότι η ημέρα αυτή πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης αυτής ‘σιωπηλής’ νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία, και την ευγενική υποστήριξη της Sanofi -Aventis, οργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό για το πολυδιάστατο πρόβλημα.

Το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα σε ειδικό διαμορφωμένο περίπτερο στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα ιατροί της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας θα ενημερώνουν το κοινό με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου και τη διανομή ενημερωτικού υλικού.

Η υπέρταση είναι επικίνδυνη γιατί είναι η σημαντικότερη αιτία για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Υπέρταση είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών.

Ταξινομείται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή υπέρταση. Η πρωτοπαθής (ή ιδιοπαθής) υπέρταση ευθύνεται για το 90% - 95% όλων των περιστατικών. Η δευτεροπαθής υπέρταση σχετίζεται με μια επιπλέον ειδική κατάσταση, όπως νεφρική νόσο, ορμονικό σύνδρομο, λήψη ορισμένων φαρμάκων και εγκυμοσύνη.

Το Παγκόσμιο μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι: Αλάτι και Υψηλή Αρτηριακή Πίεση: Δύο σιωπηλοί δολοφόνοι (Ενημερώσου - Ζήσε περισσότερο).

Είναι εκπληκτικό από ένα τόσο απλό μέτρο όπως ο περιορισμός του αλατιού πόσο μεγάλο όφελος μπορεί να προκύψει για την υγεία.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι 6gr (1 κουταλάκι του γλυκού).

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το επισυναπτόμενο φυλλάδιο της Ε.Α.Ε. με τίτλο: Μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας και σώστε τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά και τη ζωή σας.

Στόχοι

Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν εντατική αγωγή με σκοπό τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα τουλάχιστον 140/90mmHg σε όλους τους ασθενείς.

Για τους ασθενείς ‘υψηλού κινδύνου’, τίθεται χαμηλότερος στόχος αρτηριακής πίεσης, προκειμένου να μειωθούν οι σχετιζόμενες επιπλοκές. Ειδικότερα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η μείωση της αρτηριακής πίεσης στο 130/80 mmHg ή λιγότερο, ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας .

Εξατομικευμένοι θεραπευτικοί στόχοι για κάθε υπερτασικό ασθενή πρέπει να συζητούνται και να ορίζονται από τον θεράποντα γιατρό.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής επιφέρει θετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν συστηματική άσκηση μέτριας έντασης και διακοπή του καπνίσματος.

Η υγιεινή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ελαττώνοντας το αλάτι και την κατανάλωση αλκοόλ και τρώγοντας πράσινα λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να επιτευχθεί μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Φαρμακευτική αγωγή θα χρειαστεί η πλειονότητα των υπερτασικών ασθενών. Θα τους βοηθήσει να επιτύχουν τους συνιστώμενους στόχους (140/90 mmHg ή χαμηλότερα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου). Αν η αρτηριακή πίεση – στόχος δεν επιτευχθεί με την χορήγηση ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου, τότε ο γιατρός είναι πιθανόν να συστήσει την αύξηση της δοσολογίας ή την προσθήκη ενός ή και περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Σκοπός της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων πάνω στη σημασία της διάγνωσης και της ρύθμισης της αρτηριακής υπέρτασης. Μην ξεχνάτε ότι η αρτηριακή πίεση είναι ασυμπτωματική και για αυτό το λόγο γίνεται και πιο επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD