Κοινό χάπι κατά του διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την ικανότητα των εμβολίων κατά του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι η μετφορμίνη, που χρησιμοποιείται στο διαβήτη τύπου 2 βοηθά τα Τ- κύτταρα να δουλεύουν περισσότερο αποτελεσματικά.

Αυτά τα κύτταρα, οι σημαντικοί μαχητές του οργανισμού έναντι της νόσου θυμούνται προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς, γεγονός που τα καθιστά ικανά να πολεμούν επόμενες αρρώστιες.

Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Nature’ Αμερικανοί επιστήμονες, η μετφορμίνη φάνηκε να βελτιώνει αυτή τη σημαντική μνήμη της νόσου.

Η ικανότητα ανάμνησης της νόσου αποτελεί πεδίο αρκετών ερευνών, αλλά υπάρχουν λίγες γνώσεις για τους κυτταρικούς μηχανισμούς πίσω από αυτήν.

Η ερευνητική ομάδα, από τα Πανεπιστήμια McGill και Πενσιλβάνια χρησιμοποίησε πειραματικό εμβόλιο καρκίνου και ανακάλυψε ότι όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια το φάρμακο για το διαβήτη, φάνηκε να βελτιώνει την ισχύ του εμβολιασμού.

Αρκετές έρευνες, τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι άνθρωποι με διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, αν και είναι άγνωστη η ακριβής σχέση. Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με υπερβάλλον βάρος, για παράδειγμα, όπως και ορισμένα είδη καρκίνου.

Φαίνεται επίσης πως υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των βασικών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στα κύτταρα όταν επηρεάζονται από αυτές τις νόσους.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής Dr. Russell Jones του Κέντρου για τον καρκίνο McGill's Goodman, πολλά γονίδια που εμπλέκονται στον έλεγχο του διαβήτη επίσης παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου. Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός στοιχείων που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν την τάση να εμφανίζουν ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ωστόσο, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι στοχεύοντας τις ίδιες οδούς μεταβολισμού που παίζουν ρόλο στο διαβήτη, μπορεί να αλλάξει το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να βοηθήσει τον οργανισμό να πολεμήσει πιο αποτελεσματικά τον καρκίνο με ένα εμβόλιο.

Τα εμβόλια για τον καρκίνο βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά ιδανικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σταματήσει η εμφάνιση της νόσου ή να την αντιμετωπίσουν μετά την εμφάνισή της.

Πηγές:
‘Nature’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηλιακά εγκαύματα
Κινόα vs. ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιενό;
Το εντερικό βακτήριο Megamonas συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας [μελέτη]