Θετικές πτυχές στην υγεία των ερχόμενων γενεών, έχει η οικονομική κρίση. Λόγω της στενότητας που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, αυξάνεται ο βρεφικός θηλασμός. Επτά στις δέκα μητέρες θηλάζουν πλέον τα παιδιά τους, ποσοστό το οποίο θεωρείται πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Την ίδια ώρα, παιδιά και έφηβοι γνωρίζουν έναν καταιγισμό αρνητικών επιρροών από το περιβάλλον, με άμεση επίπτωση στην υγεία τους. Κακή διατροφή και υπέρταση, κατάχρηση Διαδικτύου, κατανάλωση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, κακή χρήση κινητών τηλεφώνων, αλκοόλ και έλλειψη σεξουαλικής αγωγής, είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα των σημερινών παιδιών και εφήβων.
Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το 47ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου στα Χανιά της Κρήτης.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
'Το Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός για την υγεία των παιδιών και καλύπτει ευρύ φάσμα θεματολογίας με συνεδρίες, ενότητες 'Ρωτήστε τον ειδικό', ομιλίες με πρακτικά παιδιατρικά θέματα από επιφανείς Έλληνες και ξένους εισηγητές.
Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 2.500 παιδίατροι, Πρόεδροι Παιδιατρικών Εταιρειών της Ευρώπης και διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 700 και πλέον επιστημονικών εργασιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
Σχετικά με το θηλασμό, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία, και συγκεκριμένα από 937 μητέρες της Ηλείας, ο Καθηγητής είπε ότι οι αλλοδαπές μητέρες και οι αθίγγανες, που ζουν στη χώρα μας θήλαζαν πάντα τα παιδιά τους για πολλούς μήνες, κάτι που δεν έκαναν οι Ελληνίδες.
Μετά την οικονομική ύφεση, ο θηλασμός των Ελληνίδων μητέρων αυξήθηκε (επτά στις δέκα), φτάνοντας στα ίδια επίπεδα με τις αλλοδαπές. Ταυτόχρονα, έχει ελαττωθεί η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος σε σκόνη. Με βάση παλαιότερα στοιχεία, το ποσοστό των Ελληνίδων που θήλαζαν συστηματικά τα παιδιά τους επί έξι μήνες, δεν ξεπερνούσε το 5%.
Το μητρικό γάλα 'θωρακίζει' την άμυνα του νεογνού, ωφελώντας σημαντικά και την υγεία της μητέρας. Μελέτες δείχνουν ότι ο συστηματικός θηλασμός μειώνει στα παιδιά τον κίνδυνο λοιμώξεων και αλλεργιών, βελτιώνοντας σημαντικά την ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη.
Τα παιδιά που θηλάζουν, αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι, να εκδηλώσουν διαβήτη, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Με εξαίρεση τον θηλασμό, τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, πολλοί από τους οποίους οφείλονται στην αμέλεια και άγνοια των γονιών τους. Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών στις οποίες συμμετείχαν 278 γονείς από την Πάτρα και 122 από τη Θεσσαλονίκη, τέσσερις στους πέντε γονείς χορηγούν στα παιδιά τους κάποιο φάρμακο χωρίς συνταγή ή συμβουλή παιδιάτρου.
Οι μισοί από αυτούς στηρίζονται σε προηγούμενη εμπειρία, ένας στους τέσσερις στις συμβουλές του φαρμακοποιού και ένας στους δέκα σε φίλους. Ενίοτε, οι φαρμακοποιοί αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών.
Δυσμενείς είναι και οι συνθήκες στη διατροφή. Πολυκεντρική μελέτη που έγινε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο) από το 2006 έως το 2009 στην οποία συμμετείχαν 231 μητέρες έδειξαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στις τρίχες των μαλλιών εγκύων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριού.
Μία στις τέσσερις είχε αύξηση υδραργύρου λόγω κατανάλωσης ψαριών. Η αύξηση αυτή ενδέχεται να έχει επίπτωση στην νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία θα παρουσιαστούν στο συνέδριο:
Διατροφή: Ένα στα οκτώ παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν χαμηλές αποθήκες σιδήρου και ένα στα είκοσι σιδηροπενική αναιμία, λόγω κακού διαιτολογίου (όχι πρωινό, όχι τροφές πλούσιες σε σίδηρο).(Μελέτες σε 2758 παιδιά από 2 έως 12 ετών στην Καλαμάτα, και 308 παιδιών από τη Μακεδονία από 4 έως 14 ετών).
Δηλητηριάσεις: Τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια, είναι πολύ συχνή η δηλητηρίαση από το μάσημα τσιγάρου.
Περίπου 60 βρέφη το χρόνο, προσέρχονται σε κάθε μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο, εξαιτίας επιπλοκών από μάσημα τσιγάρου. (Μελέτες από τη Λευκάδα, την Πάτρα και τη Δ. Μακεδονία).
Εμβολιασμοί: Προσοχή χρειάζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, κυρίως στη Μακεδονία (Καστοριά, μελέτη σε 1.850 παιδιά και Θεσσαλονίκη 950 παιδιά) και στα νησιά, όπου το 88% έχει κάνει μία δόση ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας και μόνο ένα στα δύο παιδιά εμβολιάζονται για ανεμοβλογιά.
Αντίθετα, οι μετανάστες παρουσιάζουν υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμού.
Τερηδόνα: Δύο στα τρία παιδιά έχουν πάνω από τέσσερα δόντια με τερηδόνα. Ένα στα δέκα παιδιά βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια, ενώ ένα στα δύο παιδιά ποτέ, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 300 παιδιών ηλικίας 6 ετών.
Θέματα του Συνεδρίου σχετικά με εφήβους
Διαδίκτυο: (μελέτες από Αθήνα σε 2004 παιδιά και Πάτρα σε 110 παιδιά). Ένας στους δύο εφήβους κάνουν καθημερινά χρήση Διαδικτύου και στην περιφέρεια και μόνον ένα στα δέκα παρακολουθείται από τους γονείς του (τα άλλα παιδιά ή στο καφέ ή στο δωμάτιό τους).
Γνωρίζουν τις βλαπτικές συνέπειες (μείωση ύπνου 43%, λιγότερη σωματική άσκηση 36%, λιγότερο χρόνο με φίλους 35%, ερεθισμό στα μάτια 65%, πονοκέφαλο 45%, αύξηση βάρους 13%). Ένα στα τρία παιδιά έρχονται σε επαφή με επικίνδυνες ιστοσελίδες.
Kινητό τηλέφωνο: Μελέτη σε πρωτοετείς φοιτητές των ΤΕΙ (2006) έδειξε ότι όλοι είχαν κινητό τηλέφωνο, ενώ οι μισοί είχαν δύο τηλέφωνα.
Δεν χρησιμοποιούν blue tooth ούτε hands free. Οι οκτώ στους δέκα, το έχουν ανοικτό όλη τη νύχτα. Ένας στους δύο φοιτητές 19 ετών χρησιμοποιούν τηλέφωνο δύο έως τέσσερις ώρες και ένας στους δέκα για πάνω από οκτώ ώρες.
Υπέρταση: (Μελέτη στην Αθήνα σε 799 εφήβους, στην Πάτρα σε 231 εφήβους και στην Αχαΐα σε 180 εφήβους).
Ένας στους τρεις έχει υπέρταση που σχετίζεται με το δείκτη μάζας σώματος (υπέρβαροι και παχύσαρκοι). Επτά σους δέκα εφήβους δεν παίρνουν καθόλου πρωινό.
Αλκοόλ: (μελέτες: Αθήνα σε 1.100 εφήβους και 504 στη Ρόδο).
Επτά έως οκτώ στους δέκα εφήβους (15 ετών) έχουν κάνει χρήση αλκοόλ. Το 80% το δοκιμάζουν στην ηλικία 12 έως 15 ετών, επτά στους δέκα πίνουν με τους φίλους, αλλά τρεις στους δέκα στο σπίτι (για παρέα, από στεναχώρια, ντροπή στους φίλους, δοκιμή).
Συστηματικά, πίνουν ένα στα δέκα και μία έως πέντε φορές την εβδομάδα πίνουν οι μισοί.
Τηλεόραση: (Μελέτη στην Πάτρα σε 148 παιδιά - εφήβους 6 έως 12 ετών). Τηλεόραση παρακολουθούν το 98% των παιδιών.
Ένα στα τρία παρακολουθεί πάνω από τρεις ώρες την ημέρα. Το άλλο τρίτο, παρακολουθούν 2 – 3 ώρες, ενώ το τελευταίο τρίτο δεν παίζουν ποτέ.
Σεξουαλική υγεία: Η εγκυμοσύνη αποτελεί αιτία προσέλευσης στον γυναικολόγο για έφηβους 13 – 18 ετών σε ποσοστό 55%, από στοιχεία του Θριασίου Νοσοκομείου με τη συμμετοχή 281 εφήβων.
Το 30% των επισκέψεων αφορά διαταραχές εμμήνου ρύσης και ακολουθούν αποστήματα και φλεγμονές στην περιγεννητική χώρα, λόγω κακής υγιεινής. Ένα στα τέσσερα αγόρια έχουν πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα στην ηλικία κάτω των 16 ετών, ενώ ένα στα δέκα κορίτσια έχουν πλήρη δραστηριότητα σε αυτή την ηλικία.
(Σχετικές μελέτες σε 800 εφήβους σε Αθήνα και 523 σε Θεσσαλονίκη, 15 ετών).
Έξι στα δέκα αγόρια διαμορφώνουν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά από τα ΜΜΕ, το Διαδίκτυο και τους φίλους, ενώ δεν συμβουλεύονται τον γιατρό και την οικογένεια, αντίθετα με τα κορίτσια τα οποία συμβουλεύονται την οικογένεια και τον γιατρό.
Τα αγόρια που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα. Στην ηλικία των 14 έως 16 ετών, οι μαθητές καπνίζουν συστηματικά (έξι στους δέκα) και περιστασιακά (ένας στους δέκα).
Ρύπανση-περιφέρεια: Στη Λάρισα, σε παιδιά έως 14 ετών, βρέθηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, όζον, μέση ημερήσια υγρασία και θερμοκρασία), οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Παθητικό κάπνισμα: 8 στα 10 παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα και παρουσιάζουν βρογχίτιδες και βρογχικό άσθμα. Συγκριτικά, το άσθμα έχει συχνότητα 7%, ενώ στο περιβάλλον τσιγάρου 12%.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εφήβους 15 ετών στη Θεσσαλονίκη, 7 στους 10 καπνίζουν. Αξίζει να σημειωθεί οτι 4 από τους 5 που καπνίζουν είναι παιδιά καπνιζόντων γονιών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε