Οι νέες μητέρες που δεν μπορούν να ξαναφορέσουν το τζην που φορούσαν πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να μην κοιμούνται αρκετά.

Ο κάλος βραδινός ύπνος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι το ίδιο σημαντικός με την άσκηση και τη διατροφή όσον αφορά την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.

Μια έρευνα σε νέες μητέρες ανακάλυψε ότι όσες κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες την ημέρα, 6 μήνες μετά τον τοκετό, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να διατηρούν τα επιπλέον κιλά σε σχέση με γυναίκες που κοιμόντουσαν 7 ή περισσότερες ώρες.

Η μικρή διάρκεια ύπνου φάνηκε να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη διατήρηση του βάρους, δήλωσε η Erica Gunderson, του Kaiser Permanente στο Οκλαντ, η οποία έλαβε μέρος στην έρευνα.

Για πολλές γυναίκες η διατήρηση των κιλών της εγκυμοσύνης αποτελεί σοβαρό ζήτημα, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αύξηση βάρους. Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 20% των γυναικών διατηρούν τουλάχιστον 5 κιλά βάρους 6 έως 18 μήνες μετά τον τοκετό, ανακοίνωσαν Φιλανδοί ερευνητές.

Παράγοντες του τρόπου ζωής που οδηγούν στη διατήρηση βάρους μετά τον τοκετό-διατροφή, άσκηση και συνήθειες ύπνου-δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, αναφέρουν οι ερευνητές. Ωστόσο, όπως γνωρίζει κάθε νέα μητέρα, ο ύπνος διακόπτεται συχνά ή είναι μικρής διάρκειας τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης, εξηγεί η Dr. Sirimon Reutrakul, του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Η ερευνήτρια θυμίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στη μικρότερη διάρκεια του ύπνου των γυναικών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η γέννηση του μωρού, η ύπαρξη άλλων παιδιών στο σπίτι, η επιλόχειος κατάθλιψη, αρρώστιες του νεογνού, η δουλειά κ.α.

Στην έρευνα της Gunderson αναλύθηκαν οι συνήθειες ύπνου και η διατήρηση βάρους 940 Αμερικανίδων. Ένα χρόνο μετά τον τοκετό, 124 από αυτές είχαν διατηρήσει 5 κιλά ή τα περισσότερο από τα κιλά που πήραν στην εγκυμοσύνη. Η μικρή διάρκεια ύπνου συνδεόταν με τριπλάσιο κίνδυνο σημαντικής διατήρησης επιπλέον κιλών σε σύγκριση με γυναίκες που κοιμόντουσαν 7 ώρες.

Το διάστημα κατά το οποίο θήλαζαν οι νέες μητέρες δεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα.

Ο Dr. Truls Ostbye, του Πανεπιστημίου Duke είναι επικεφαλής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει την απώλεια βάρους στις υπέρβαρες γυναίκες μετά τον τοκετό.

Προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο στις 6 εβδομάδες χάνουν μικρότερο βάρος στις 6 εβδομάδες έως 12 μήνες, δήλωσε ο Ostbye.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ ύπνου και απώλειας βάρους δεν είναι τόσο απλή. Έχοντας λάβει υπόψη το γεγονός ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο βάρος χάνουν λιγότερα κιλά και κοιμούνται λιγότερο, η επίδραση του ύπνου στην απώλεια βάρους σχεδόν εξαφανίζεται, δήλωσε ο ερευνητής.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ύπνου υπάρχει αλλά είναι το ίδιο πιθανό με το αντίστροφο, ο λιγότερος ύπνος να είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας.

Πηγές:
Nutrition Journal, American Journal of Preventive Medicine, American Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;