Η επιβίωση από καρκίνο στο μαστό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα εμφανιστεί νέος καρκίνος στον άλλο μαστό. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες μπορούν να οχυρωθούν για να προστατευτούν-τουλάχιστον μερικώς-από αυτή την εξέλιξη.

Ότι απαιτείται, δήλωσε ο Dr. Christopher Li, είναι να παραμείνει η γυναίκα σε φυσιολογικό βάρος, να μην καπνίζει και να καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Li, του Κέντρου Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σηάτλ, υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στήθους στο δεύτερο μαστό σε γυναίκες που είχαν θετικό για ορμονικούς υποδοχείς διηθητικό καρκίνο μαστού.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα οιστρογόνα μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη αυτών των όγκων, ενώ και ο λιπώδης ιστός και η υπερβολική χρήση αλκοόλ επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό, εκτιμούν ο Li και οι συνεργάτες του.

Πιστεύουν ότι το κάπνισμα συμβάλλει στον κίνδυνο, λόγω των καρκινογόνων ουσιών που εισπνέει κάποιος όταν καπνίζει.

Μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει πολλές έρευνες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προστατευτούν από δεύτερο καρκίνο στο μαστό, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 365 γυναίκες με πρώτο θετικό για ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο στο μαστό και δεύτερο, που εμφανίστηκε στον άλλο μαστό και 726 υγιείς γυναίκες ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τη χρήση αλκοόλ και καπνού.

Σε σύγκριση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους, όσες ήταν παχύσαρκες είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αντίπλευρο καρκίνο. Η κατανάλωση 7 ή περισσοτέρων ποτών την εβδομάδα σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο σε σύγκριση με τη μη χρήση αλκοόλ.

Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για τις καπνίστριες.

Οι γυναίκες που ταυτόχρονα κάπνιζαν και έπιναν μετά τη διάγνωση πρώτου καρκίνου, είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αντίπλευρο καρκίνο μαστού. Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 7 ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα σε συνδυασμό με κάπνισμα αύξανε περισσότερο από 7 φορές τον κίνδυνο να εμφανιστεί καρκίνος και στον άλλο μαστό.

Σε σχόλιό της η Dr. Jennifer A. Ligibel, του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber Cancer της Βοστόνης, υπογραμμίζει ότι η έρευνα έγινε πριν γίνει ρουτίνα η χρήση ορμονικής θεραπείας για θετικό για ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο στο μαστό.

Επομένως, μια περισσότερο σύγχρονη έρευνα που να εξετάζει την επίδραση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου θα πρέπει να περιλαμβάνει ασθενείς που αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology’.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηλιακά εγκαύματα
Κινόα vs. ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιενό;
Το εντερικό βακτήριο Megamonas συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας [μελέτη]