Δυο νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο καρκίνος του δέρματος ενδεχομένως κληρονομείται.

Η πρώτη ανακάλυψε ότι το να υπάρχει ομοζυγωτικός δίδυμος με μελάνωμα αύξανε την πιθανότητα ενός ανθρώπου να εμφανίσει τη νόσο πολύ περισσότερο από το αν είχε ζιζυγωτικό αδερφό με αυτόν τον τύπο καρκίνου του δέρματος.

Η δεύτερη έρευνα ανακάλυψε ότι το να υπάρχει αδερφός ή γονέας με έναν από αρκετούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου του δέρματος, εκτός μελανώματος, αύξανε επίσης τον κίνδυνο. Αρκετές έρευνες έχουν υποδείξει ότι το μελάνωμα και άλλα είδη καρκίνου του δέρματος παρατηρούνται σε οικογένειες αλλά είναι ενδεχομένως δύσκολο να διαχωρίσει κάποιος τη διαφορά μεταξύ της επίδρασης των γονιδίων και του περιβάλλοντος.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, ο Dr. Sri Shekar του Πανεπιστημίου του Queensland και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να το πετύχουν εξετάζοντας ζευγάρια διδύμων στα οποία τουλάχιστον ένας αδελφός είχε διαγνωστεί με μελάνωμα.

Οι ερευνητές έψαξαν χιλιάδες περιστατικά μελανώματος που αναφέρθηκαν στο Queensland και το New South Wales και ανακάλυψαν 125 ζευγάρια διδύμων. Σε 4 από τα 27 μονοζυγωτικά ζεύγη διδύμων και τα δυο αδέρφια είχαν μελάνωμα, ενώ σε 3 από τα 98 διζυγωτικά δίδυμα αδέρφια είχαν διαγνωστεί και τα δυο με θανατηφόρο καρκίνο δέρματος.

Με βάση αυτά τα νούμερα, το να έχει κάποιος ομοζυγωτικό δίδυμο αδερφό με μελάνωμα αύξανε σχεδόν δέκα φορές τον κίνδυνο να εμφανίσει και ο ίδιος τη νόσο, ενώ το μελάνωμα που σχετιζόταν με το διζυγωτικό αδερφό που έπασχε από τη νόσο σχεδόν διπλασιαζόταν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μέρος του αυξημένου κινδύνου για μελάνωμα μπορεί να αποδοθεί στα γονίδια, και συγκεκριμένα στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων. Υπολογίζουν ότι τα γονίδια αποτελούν περίπου το ήμισυ των διαφορών στον κίνδυνο μεταξύ δυο ανθρώπων.



Στη δεύτερη έρευνα, ο Dr. Shehnaz K. Hussain του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία Σουηδών ασθενών με καρκίνο για να καθορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ειδών καρκίνου του δέρματος μεταξύ αδερφών και παιδιών ανθρώπων που διαγνώστηκαν με αυτές τις νόσους.

Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με έναν αδελφό ή γονέα που είχε διαγνωστεί με ορισμένα είδη καρκίνου του δέρματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος διαφόρων τύπων, και όχι μόνο αυτούς που εμφάνιζαν οι συγγενείς τους.

Όταν εμφανίστηκαν όγκοι σε μέρη του σώματος που ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν εκτεθείς τον ήλιο (όπως το πρόσωπο, σε σχέση με τον κορμό) ο οικογενειακός κίνδυνος ήταν ισχυρότερος.

Με βάση τα ευρήματα, ο Hussain και οι συνεργάτες του καταλήγουν ότι το οικογενειακό ιστορικό ενός ανθρώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος καρκίνου δέρματος που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και γενετικές έρευνες θα ήταν χρήσιμος τρόπος να εντοπιστούν πιθανοί στόχοι για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη της νόσου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ηλιακά εγκαύματα
Κινόα vs. ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιενό;
Το εντερικό βακτήριο Megamonas συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας [μελέτη]