Έντονα αυξητική τάση παρατηρείται στα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

Οι νεκροί έχουν ήδη φτάσει τους έξι, ενώ 17 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ άλλοι δύο είχαν πεθάνει έως το τέλος του 2014.

Η δραστηριότητα του ιού γίνεται όλο και πιο έντονη. Εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα αποκλιμακωθεί στα μέσα Μαρτίου.

Συγχρωτισμός

Οι ειδικοί συνιστούν στους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη δύο μήνες δραστηριότητας του ιού, συνιστούν ακόμη τον εμβολιασμό, ο οποίος θέλει, όμως, δύο εβδομάδες μέχρι να δώσει στον οργανισμό προστασία από τον ιό.

Ένα από τα τρία στελέχη του ιού που περιλαμβάνονται στο φετινό εμβόλιο – ο Α (Η3Ν2) – έχει μεταλλαχθεί μερικώς, με αποτέλεσμα ο εμβολιασμός να μην τον καλύπτει πλήρως.

Εμβολιασμός

Οι επιστήμονες θεωρούν, πάντως, ότι ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς καλύπτει πλήρως τα άλλα δύο στελέχη του ιού – Α (Η1Ν1) και Β – ενώ συμβάλλει στην πιο ήπια νόσηση σε όσους προσβληθούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου “Παστέρ” υπογραμμίζουν ότι το εμβόλιο προστατεύει και από τον μεταλλαγμένο ιό Α (Η3Ν2), καθώς τα αντισώματα που δημιουργούνται μπορεί μερικές φορές να παρέχουν προστασία σε μεταλλαγμένους, αλλά συγγενικούς ιούς.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση ή υπάρχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους Α (Η3Ν2), όποιος έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να αποφύγει ή να περάσει ηπιότερα τη γρίπη από τον ιό αυτό.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία