Σε κατάρρευση οδηγούνται τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, εξαιτίας του “κουρέματος” στις τιμές των εξετάσεων.

Αυτό εκτιμά με παρέμβασή του ο ακτινολόγος Γιώργος Βουγιούκας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Σύμφωνα με τον κ. Βουγιούκα, όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες διαγνωστικής ιατρικής, ο κίνδυνος για την επιβίωση του κοινωνικού συνόλου είναι πολύ μεγάλος.

Οι δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής – σημειώνει – έχουν σχεδόν καταρρεύσει, διότι στα μεν ιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ιατρεία ΙΚΑ), τα εργαστηριακά τμήματα δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εργαστηριακών ιατρών.

Σε όσα υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναλώσιμων υλικών.

Στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες.

Αξιοπρέπεια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ υπογραμμίζει ότι οι δομές που συνεχίζουν ακόμη να παρέχουν υπηρεσίες εργαστηριακής ιατρικής και μάλιστα άμεσα, με αξιοπρέπεια, με ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και με αξιοπιστία των αποδιδόμενων αποτελεσμάτων, είναι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Οι εν λόγω δομές, εξυπηρετούν σήμερα πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Βουγιούκα, η κατάρρευση των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής ιατρικής, θα οδηγήσει σε τραγωδία την κοινωνία ολόκληρη: Θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η υγεία του και για αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζεται έγκλημα και μάλιστα ειδεχθές.

Οι ιδιωτικές μονάδες – εξηγεί – δεν προσδιορίζουν ούτε το είδος των διαγνωστικών εξετάσεων, ούτε και τον αριθμό των εξετάσεων που απαιτούνται να διενεργηθούν σε κάθε πολίτη που επισκέπτεται τον κλινικό ιατρό.

Απεναντίας, είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν όλες τις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις που είναι καταχωρημένες στο παραπεμπτικό των ασφαλισμένων που εκδίδει ο παραπέμπων ιατρός του:

Ανήθικο

“Ο ΕΟΠΥΥ και κατ' επέκταση το υπουργείο Υγείας, περικόπτουν πάνω από το 50% της αξίας των διενεργούμενων εξετάσεων, με το ανήθικο και ληστρικό μέτρο της αυτόματης επιστροφής υπέρβασης δαπανών (claw back).

Μετατρέπει τους παρόχους σε σύγχρονους σκλάβους και με το άδικο και αυταρχικό μέτρο της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) το οποίο πλήττει βάναυσα τον υγιή ανταγωνισμό.

Όταν μάλιστα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια για να επιτελέσουν το ιατρικό τους έργο, έχουν ανάγκη τη χρήση αντιδραστηρίων και άλλων αναλώσιμων υλικών, τα οποία πρέπει να αγοράσουν, τα περισσότερα εξ αυτών από το εξωτερικό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις που τους ζητούνται”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ χαρακτηρίζει άβουλη και ακίνητη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία:

“Ο χρόνος έχει ήδη τελειώσει και οι ευθύνες από εδώ και πέρα θα έχουν ονοματεπώνυμο”, αναφέρει ο κ. Βουγιούκας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας