Σήμερα, περίπου το 15-20% των ζευγαριών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Με άλλα λόγια, 1 στα 6 ζευγάρια θα δυσκολευτεί να αποκτήσει παιδί. Σε ποσοστό 20-35% η υπογονιμότητα είναι γυναικείας αιτιολογίας, 20-30% ανδρικής, 25-45% συνδυαστικά ανδρικής και γυναικείας και τέλος 10-20% ανεξήγητης αιτιολογίας.
Συνομιλώντας με τους κ.κ. Γιάννη Μιχαλόπουλο και Αθανάσιο Καστόρα, Μαιευτήρες Χειρουργούς Γυναικολόγους στη Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μας ανέφεραν στο Iatronet ότι τα αίτια ποικίλουν, με τα πιο συχνά να είναι η απόφραξη σαλπίγγων, η ενδομητρίωση, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η αυξημένη ηλικία και οι συμφύσεις της μήτρας για τις γυναίκες.
Για τους άνδρες, από την άλλη, οι χαμηλές παράμετροι σπέρματος (χαμηλός αριθμός και κινητικότητα σπερματοζωαρίων και κακή μορφολογία σπερματοζωαρίων) οδηγούν συνήθως στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μερικά από τα αίτια που μπορούν να προξενήσουν βλάβες στο σπέρμα είναι η κιρσοκήλη, η κρυψορχία, η χρήση διαφόρων φαρμάκων και αναβολικών, ορμονικές διαταραχές και φλεγμονές στο ουρογεννητικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους ίδιους, από τη στιγμή που ένα ζευγάρι διαγνωσθεί ως υπογόνιμο θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας. Η διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή περισσότερων του ενός ωαρίων (8-20 ημέρες ανάλογα με το πρωτόκολλο) συνδυάζεται με την υπερηχογραφική και ορμονική παρακολούθηση της γυναίκας.
Η διέγερση των ωοθηκών καταλήγει στη λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες της μέσω μιας ανώδυνης διαδικασίας (ωοληψία) με τη χορήγηση μέθης. Ακολουθεί η λήψη και επεξεργασία του σπέρματος, η γονιμοποίηση των ωαρίων εντός του εργαστηρίου και η καλλιέργεια των εμβρύων. Η μεταφορά των εμβρύων στην ενδομητρική κοιλότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί 2 με 5 ημέρες μετά την ωοληψία- εξαρτάται από την ποιότητα των εμβρύων και την υποδεκτικότητα του ενδομητρίου. Τέλος, 10 με 15 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται μία απλή ανάλυση αίματος η οποία μας δείχνει την επιτυχία της προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Όπως μας ανέφεραν, το κόστος μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης ξεκινάει από 1.000 Ευρώ, ενώ το τελικό κόστος εξαρτάται από τον τύπο της εξωσωματικής γονιμοποίησης που θα επιλεγεί (π.χ. φυσικός κύκλος, ήπια διέγερσης των ωοθηκών), την τεχνική της γονιμοποίησης, την ημέρα της εμβρυομεταφοράς και τον όγκο των εξετάσεων που είναι απαραίτητος πριν την έναρξη της διαδικασίας.
Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι η βιοψία των εμβρύων σε συνδυασμό με μοριακό έλεγχο των εμβρύων (όποτε αυτός είναι αναγκαίος) είναι ένα επιπλέον κόστος. Το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ για 4 προσπάθειες σπερματέγχυσης και για επιπλέον 4 προσπάθειες κανονικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Επιπλέον, δίνεται ένα επίδομα εξωσωματικής γονιμοποίησης, επίσης από τον ΕΟΠΥΥ, της τάξης των 300-350 ευρώ, ενώ για να εγκριθεί ο τελικός φάκελος, το ζευγάρι θα πρέπει να περάσει από ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που το ζευγάρι επιθυμεί να προμηθευτεί τα φάρμακα από μόνο του, τότε το κόστος κυμαίνεται από 600- 1000 ευρώ. Τέλος, επεσήμαναν οι ίδιοι, η διαδικασία οργάνωσης του φακέλου για την ένταξη σε εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία και η βοήθεια από το ειδικό προσωπικό των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι απαραίτητη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη