"Τέσσερις μήνες αναμονής για ακτινοθεραπευτική αγωγή και βλέπουμε" μας λέει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος που είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αναδεικνύοντας ένα από τα σοβαρότερα αγκάθια που ταλανίζουν τον χώρο της υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημαντική ροή ασθενών από την Περιφέρεια στην Αθήνα, καθώς και η έλλειψη προσωπικού θεωρεί ότι ευθύνονται για τις μεγάλες λίστες αναμονής. 

Εκτιμά πως αν προωθηθούν γρήγορα ορισμένες μεγάλες δωρεές που λιμάζουν καθώς και επενδύσεις με τη βοήθεια της Ε.Ε., που βοηθούν στην ανανέωση και την προσθήκη υπερσύγχρονου εξοπλισμού, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που προσφέρουν ακτινοθεραπευτική αγωγή.

Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίζει μολονότι ο ιδιωτικός τομέας αναπτύχθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου ακτινοθεραπευτική φροντίδα, τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ και το υψηλό κόστος εμποδίζουν την εύκολη πρόσβαση των ασθενών σ' αυτά. Αν για παράδειγμα ο ασθενής χρειάζεται 30 συνεδρίες (χημιοθεραπεία), αυτό σημαίνει ένα κόστος της τάξεως των 6.000 ευρώ αν μιλάμε για καρκίνο μαστού, ενώ ανεβαίνει υψηλότερα σε άλλες περιπτώσεις όπως καρκίνο εγκεφάλου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρόβλημα της ελλιπούς ακτινοθεραπευτικής αγωγής δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

Αυτό επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τον ίδιο και από τα συμπεράσματα μίας ευρωπαϊκής ειδικής «επιτροπής για την πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία», η οποία αναγνωρίζει ότι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από δυνητικά αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνων, όπως είναι αυτές του μαστού και του προστάτη, λόγω της χρόνιας ανεπάρκειας σε επενδύσεις για ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Παρά το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιτροπής υποστηρίζουν ότι το κόστος σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και πολύ μικρότερο αν συγκριθεί με το κόστος πολλών νέων φαρμάκων για τον καρκίνο.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί πλήρης πρόσβαση σε ακτινοθεραπεία για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το 2035 μ’ ένα συνολικό κόστος λιγότερο από 97 δις. Δολ..

Είναι παρανόηση ότι το κόστος της ακτινοθεραπείας μπορεί να γίνει ανεκτό μόνο από τις πλούσιες χώρες, υποστηρίζει ο Καθηγητής Rifat Atun από την Harvard School of Public Health της Βοστώνης.

Η ακτινοθεραπεία είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και ανακούφιση των περισσότερων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, της κεφαλής και τραχήλου και του τραχήλου της μήτρας. Αυτή τη μορφή θεραπείας θα χρειαστούν σε κάποια φάση της νόσου τους έως και το 60% όλων των ασθενών με καρκίνο. Όμως, η πρόσβαση σε ακτινοθεραπεία παγκοσμίως είναι απαράδεκτα χαμηλή, αφού υπολογίζεται πως μόνο το 40-60% των ασθενών με καρκίνο έχουν πρόσβαση σε αυτή τη ζωτική θεραπεία.
Ακόμα και σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αριθμοί των κέντρων ακτινοθεραπείας, ο εξοπλισμός τους και το εκπαιδευμένο προσωπικό που υπηρετεί σ’ αυτά είναι ανεπαρκή.

Η πρόσβαση είναι χειρότερη στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου 9 στους 10 ασθενείς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακτινοθεραπευτική αγωγή. Το πρόβλημα της πρόσβασης είναι ιδιαίτερα οξύ στην Αφρική, όπου στις περισσότερες χώρες η ακτινοθεραπεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ κανένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο δεν διαθέτουν 40 χώρες!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024