Και σε κρίσιμα θέματα Δημόσιας Υγείας, φαίνεται πως περνάει η αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην πρόσφατη έκθεσή τους, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κάνουν λόγο για μείωση της δραστηριότητας της γρίπης, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ως πλασματική τη συγκεκριμένη εικόνα, τονίζοντας πως τα κρούσματα είναι αδιάγνωστα, καθώς δεν γίνονται ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις!

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, έγινε την Πέμπτη γνωστό πως από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, στα εργαστήρια αναφοράς γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 286 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 129 (45,1%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης. Τα 113 (87,6%) ήταν τύπου Α και τα 16 (12,4%) ήταν τύπου Β.

Το διάστημα αυτό, καταγράφηκαν 196 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 181 νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Το 40% των ασθενών αυτών ήταν εμβολιασμένοι.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 51 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 41 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε εντατική και 10 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Από το σύνολο των 51 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο το 22% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Κρυφτούλι

Από την ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, ανακοινώθηκε πως το υπουργείο Υγείας παίζει “κρυφτούλι” με τα θύματα της γρίπης.

Για την αποφυγή του πολιτικού κόστους – σημειώνεται – οι υπουργοί Υγείας με τη συνέργεια του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δίνουν ελλιπή στοιχεία οδηγώντας τον Οργανισμό σε λάθος συμπεράσματα στην επιδημιολογική παρατήρηση της νόσου.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, τα κρούσματα είναι περισσότερα από πέρυσι, αλλά παραμένουν αδιάγνωστα, καθώς σε ελάχιστους νοσηλευόμενους ασθενείς γίνεται η διαγνωστική εξέταση PCR.

Κάθε μέρα, στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται κατά μέσο όρο 70 διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 30 – 40 με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι νεότεροι βρίσκουν κλίνη εντός επτά ημερών και οι ηλικιωμένοι ποτέ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Κίνα εντόπισε το νέο στέλεχος της mpox σε 5 ασθενείς
Σούπες που θα βοηθήσουν με το κρυολόγημα
Μακροζωία: Η καλή φόρμα μετρά περισσότερο από το σωματικό βάρος [μελέτη]