Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, ο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις προέβη στην ακόλουθη δήλωση.
‘’Σήμερα, περίπου 5,5 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ πάσχουν από ηπατίτιδα C. Το θλιβερό είναι ότι, στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Δεδομένου ότι συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα συμπτώματα σε πρώιμη φάση και επειδή η νόσος πλήττει κατά κύριο λόγο τους φτωχούς και ευάλωτους, π.χ. χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, η ηπατίτιδα C είναι γνωστή ως «σιωπηρή» επιδημία. Η πραγματικότητα είναι επίσης πολύ ζοφερή λόγω του απαγορευτικού κόστους των φαρμάκων για τη θεραπεία αυτής της νόσου, μολονότι η ηπατίτιδα είναι νόσος που μπορεί να προληφθεί — αν εστιάζαμε περισσότερο στην πρόληψη θα μειωνόταν η ανάγκη θεραπείας.
Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει: περισσότερες δοκιμές, προσυμπτωματικός έλεγχος και ευαισθητοποίηση – ιδίως μεταξύ ευάλωτων ομάδων – έγκαιρη διάγνωση, έγκαιρος εντοπισμός και κατάλληλη θεραπεία. Τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει τη δέσμευση να επιτύχουν τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης για την εξάλειψη του HIV/AIDS και της φυματίωσης και για τη μείωση της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030. Σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη, όπως έχουμε τονίσει στην ανακοίνωσή μας — «Επόμενα βήματα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον».
Υποστηρίζουμε παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την υγεία, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας. Επίσης, πρόσφατα υπογράψαμε κοινή δήλωση σχετικά με την ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη, που δεσμεύει την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συνεχίσουν να επενδύουν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών και να διασφαλίζουν τη διάθεση οικονομικά προσιτών και βασικών φαρμάκων και εμβολίων για όλους. Η κοινή αντίληψη αποτελεί το βασικό μας εξωτερικό εργαλείο για την εφαρμογή του θεματολογίου με ορίζοντα το 2030 στην αναπτυξιακή μας συνεργασία. Επίσης, η Επιτροπή έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την έρευνα για την ιογενή ηπατίτιδα και την ανάπτυξη εργαλείων πρόληψης και θεραπείας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».
Θέλουμε επίσης την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ. Η Επιτροπή έχει επεκτείνει τις εν εξελίξει εργασίες με τις χώρες της ΕΕ και τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με το HIV/AIDS, την ηπατίτιδα και τη φυματίωση, με σκοπό την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου, την αντιμετώπιση κοινωνικών ανισοτήτων και την εξασφάλιση πρόσβασης σε προσυμπτωματικό έλεγχο και περίθαλψη για όλους. Θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα υγείας της ΕΕ για τη στήριξη δράσεων, ειδικότερα για τα πιο ευάλωτα άτομα. Για παράδειγμα, αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να δρομολογηθεί νέα κοινή δράση για τη βελτίωση της ποιότητας της πρόληψης -και της περίθαλψης- του ιού HIV/AIDS, της ιογενούς ηπατίτιδας, της φυματίωσης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη καλούνται να αξιοποιήσουν τη Συμφωνία Κοινής Προμήθειας για να μπορούν να αποκτούν φάρμακα με ευνοϊκότερους όρους.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η αποτελεσματική πρόληψη, θεραπεία και φροντίδα της ηπατίτιδας θα πρέπει να καταστεί κοινή πρακτική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της ηπατίτιδας δεν αρκεί μόνο να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι έχουμε τα μέσα για να επιτύχουμε, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε πραγματικά, ώστε να μπορέσουμε τελικά να καταπολεμήσουμε αυτήν τη «σιωπηρή» επιδημία. Μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε την Ηπατίτιδα στην Ευρώπη. ‘’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη