Στους τρεις μήνες ανέρχεται η αναμονή των ασθενών για ακτινοθεραπεία και όχι στους τέσσερις που καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου “Άγιος Σάββας”.

Η αναμονή, ωστόσο, είχε ανέλθει στους επτά μήνες τον Ιούνιο του 2016 και για την εξυπηρέτηση των περιστατικών αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή. Τα επείγοντα επίσης περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες.

Σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν τεθεί και οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές (ο ένας δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου και ο άλλος μέσω ΕΣΠΑ), τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν πολύ σύντομα.

Με απόφαση της διοίκησης, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την αρχή του έτους το ένα κοβάλτιο παλαιάς τεχνολογίας με πλήρως εξασθενημένη πηγή.

Τα περιστατικά όλα καλύφθηκαν από τους νέους γραμμικούς επιταχυντές υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι παρέχουν καλύτερη και ποιοτικότερη θεραπεία. Θα ακολουθήσει και η απόσυρση - πολύ σύντομα - ενός ακόμη κοβαλτίου παλαιάς τεχνολογίας.

Στα τέλη του 2016, υποβλήθηκε αίτημα για την προμήθεια ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα συμβάλλει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση της λίστας αναμονής, και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώνεται σύντομα.

Επίσης, ένα ακόμη κοβάλτιο λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος», το οποίο – πέραν των συμβατικών θεραπειών - χρησιμοποιείται και για ολοσωματική θεραπεία στα πλαίσια της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού, θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε 2 μόνο κέντρα (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, επιδίωξή της είναι στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Ν. Κούρκουλος» να τοποθετηθεί ένας ακόμη υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής.

ΙΣΑ

Το θέμα της αναμονής των καρκινοπαθών έχει καταγγείλει και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Το προεδρείο του Συλλόγου κάνει λόγο για “απαράδεκτη και εγκληματική, λόγω της φύσης της νόσου, αναμονή”.

Επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα μετά από αναφορά που κατέθεσε ο ΙΣΑ, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 26 Μαΐου 2016, ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ,για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση, η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Ιουνίου 2017, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ στις 24 Δεκεμβρίου 2014, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητούσε να ληφθούν  άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί, η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην αναγκαία γι αυτούς θεραπεία.

Επανήλθε στο θέμα στις 28 Μαρτίου 2016, με νέα επιστολή στην οποία επεσήμανε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα.

Στις 11 Μαΐου 2016, με αφορμή περιστατικό 55χρονου ασθενή που περίμενε 4 μήνες για να ξεκινήσει τη θεραπεία του, ο ΙΣΑ ζήτησε για άλλη μια φορά με επιστολή του, στο υπουργείο Υγείας να λάβει  άμεσα μέτρα για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας