Τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν περιέλθει οι Έλληνες έπειτα από επτά χρόνια σκληρής φτωχοποίησης, περιέγραψε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην 67η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Βουδαπέστη.
Η Ελλάδα είχε πολύ υψηλή εκπροσώπηση στη σύνοδο, στην οποία μίλησε και ο πρωθυπουργός.
Με γενικές αναφορές, οι οποίες είχαν άμεση διασύνδεση με τη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ψυχική υγεία των ατόμων απειλείται, καθώς ευνοείται η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, ακόμα και η αυτοκτονική συμπεριφορά.
Οι ψυχικές αυτές διαταραχές – είπε – συνδέονται στενά με την υποχώρηση κρίσιμων δεικτών κοινωνικής ευημερίας, όπως το εισόδημα, η εργασία, η κοινωνική προστασία, η δημόσια περίθαλψη και οι προνοιακές παροχές.
Πέραν των σημαντικών επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα των ασθενών, αποτελούν και ένα σημαντικό οικονομικό φορτίο για τους ίδιους, την οικογένειά τους και το σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο φαύλος κύκλος μεταξύ οικονομικής κρίσης, φτωχοποίησης και ψυχικής υγείας, ενισχύει τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Προτεραιότητα
Η παρέμβαση σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, με την υλοποίηση πολιτικών στη βάση της στρατηγικής “Υγεία 2020” του ΠΟΥ καθώς και της “ατζέντας 2030” του ΟΗΕ , αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Η προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, η δραστική αντιμετώπιση των κοινωνικών προσδιοριστών της ψυχικής νόσου, η προάσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας , είναι οι άξονες αυτής της παρέμβασης.
Επικαλούμενος τις συστάσεις του ΠΟΥ, ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως προγράμματα στήριξης της απασχόλησης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ψυχική νόσο να διατηρήσουν ή να ξαναβρούν δουλειά.
Επιπτώσεις
Την ίδια ώρα, προγράμματα οικογενειακής στήριξης, καθώς και προσβάσιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, μπορούν να προλάβουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.
Στην Ελλάδα – σημείωσε – η συζήτηση για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και την σταθερή υγειονομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ατόμων με ψυχική νόσο, άνοια ή νοητική υστέρηση, προσκρούει διαρκώς τα τελευταία χρόνια στις σοβαρές δυσκολίες λόγω της κρίσης και των μέτρων λιτότητας.
Η κρίση ως εκλυτικός παράγοντας για την εκδήλωση ψυχικών ασθενειών, αλλά και ως καθοριστικός παράγοντας αποδιοργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, έχει ήδη περιγραφεί και τεκμηριωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοτόπουλο ή αυγό: Ποιο έχει περισσότερη πρωτεΐνη
Φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση είναι πιθανό να βελτιώνει τη μειωμένη εργασιακή μνήμη
Καταγράφηκε μετάδοση του ιού Oropouche σε έμβρυο