Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παραπέμπεται από τον υπουργό Υγείας το θέμα με τις επιπτώσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην αντιμετώπιση της ιλαράς.
Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε την Παρασκευή πως υπάρχει πρόβλημα, καθώς η επιρροή του κινήματος αυξάνεται πανευρωπαϊκά.
“Δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό και πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Δεν ανακοίνωσε, ωστόσο, μέτρα κατά των γιατρών που συντηρούν το κίνημα, χορηγώντας σε παιδιά πιστοποιητικά εξαίρεσης από τον εμβολιασμό.
Επί του παρόντος, η πολιτική ηγεσία αρκείται στις οδηγίες που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Οι επιστήμονες έχουν ζητήσει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες αντί για τους 15, να επαναλαμβάνεται σύντομα η δεύτερη δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχύεται η ανοσιακή απάντηση.
Όπως ανέφερε, έχει ζητηθεί από την Επιτροπή, που αποτελείται από λοιμωξιολόγους, παιδιάτρους, και επιδημιολόγους, να παρακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και - εάν κρίνουν ότι χρειάζεται – να υπάρξει τροποποίηση των οδηγιών και αυστηροποίηση του πλαισίου.
Εγρήγορση
Ο κ. Ξανθός τόνισε πως δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, καθώς το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα για την ιλαρά είναι πάρα πολύ υψηλό και ανέρχεται στο 95% έως 96%.
Θεωρείται – είπε – από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια, με τα προβλήματα να εντοπίζονται σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως οι Ρομά. Χρειάζεται, ωστόσο, εγρήγορση και παρακολούθηση των δεδομένων.
Στους προσφυγικούς καταυλισμούς δεν υπάρχει πρόβλημα και από τα 199 περιστατικά ιλαράς που έχουμε στη χώρα μας, κανένα δεν έχει καταγραφεί σε προσφυγικό καταυλισμό.
Εμβόλια
Ο κ. Ξανθός είπε πως ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κρούσματα ιλαράς, με την Ελλάδα να είναι μία από εκείνες στις οποίες υπάρχει επιδημική έξαρση. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο είναι ελεγχόμενο και πως έχουμε αυξημένη ζήτηση εμβολίων στα φαρμακεία.
Το υπουργείο – τόνισε – αυξάνει τα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) βρίσκεται σε συνεννόηση με τις παραγωγούς εταιρείες. Απαγόρευσε, επίσης, την “παράλληλη εξαγωγή” εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία θα κληθούν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ολόκληρη η σύνθεση πιο κάτω), εκπρόσωποι της επιστημονικής παιδιατρικής κοινότητας, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη