Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την εξέλιξη της ιλαράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στη Γηραιά Ήπειρο καταγράφηκαν πέρυσι τέσσερις φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με προηγούμενα έτη.
Έντονο είναι το πρόβλημα στη Ρουμανία (5.562 κρούσματα), στην Ιταλία (5.006) και στην Ουκρανία (4.767). Οι συγκεκριμένες χώρες εμφάνισαν τα τελευταία χρόνια μία σειρά από προβλήματα ανοσοποίησης του πληθυσμού και ειδικά σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες.
Ψηλά στον κατάλογο είναι η και η Ελλάδα, με 967 κρούσματα το 2017. Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει η νόσος στη χώρα μας είναι το εξής στοιχείο: από το τέλος του 2017 έως τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 666 νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 1.588 από 922 (αύξηση 72%).
Το θέμα συζητείται σε σύνοδο υπουργών Υγείας, η οποία πραγματοποιείται την Τρίτη στο Μαυροβούνιο, με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι υπουργοί Υγείας 11 χωρών θα συζητήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό (EVAP) έως το 2020.
Μία ενδιάμεση έκθεση προόδου για ολόκληρη την περιοχή θα παρουσιαστεί στην 68η σύνοδο της περιφερειακής επιτροπής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
"Κάθε νέο κρούσμα ιλαράς στην Ευρώπη μας θυμίζει ότι τα μη εμβολιασμένα παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, παραμένουν σε κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, οι οποίοι μπορεί να μην είναι σε θέση να εμβολιαστούν”, σχολίασε η δρ Zsuzsanna Jakab (φωτό), περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Ευρώπης.
Σύμφωνα με την κ. Jakab, η εξάλειψη τόσο της ιλαράς και της ερυθράς είναι μία προτεραιότητα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύονται να εξαλείψουν.
Αυτή η βραχυπρόθεσμη οπισθοδρόμηση – σημειώνει – δεν μπορεί να μας αποτρέψει από τη δέσμευσή μας να είμαστε η γενιά που θα λυτρώσει τις ερχόμενες από τις συγκεκριμένες ασθένειες.
Εστίες
Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν μεγάλες εστίες ιλαράς οι οποίες επηρεάζουν μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.
Οι δράσεις για να ελεγχθούν οι συγκεκριμένες εστίες και να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων, αφορούν μία σειρά από μέτωπα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η ευαισθητοποίηση του κοινού, ο εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας και άλλων ενηλίκων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, η αντιμετώπιση των προκλήσεων πρόσβασης και η βελτίωση του σχεδιασμού.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι ειδικοί του ΠΟΥ εκτιμούν πως η πρόοδος συνεχίζεται και πως βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς.
Από τα τέλη του 2016, οι 42 από τις 53 χώρες της περιοχής εμφάνισαν διακοπή της μετάδοσης της ιλαράς, αλλά τα κρούσματα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται μέχρι να προστατευθούν όλα τα ευαίσθητα παιδιά και οι ενήλικοι.
Συστάσεις
Από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας έχει εκδοθεί οδηγία για την ιλαρά.
Σύμφωνα με αυτή, συστήνεται άμεσος εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αναφέρεται πως παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
Η Επιτροπή συστήνει, επίσης, τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την 1η δόση ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό – το ταχύτερο δυνατόν.
Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την πρώτη.
Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη
Αστυνομικός ενημερώθηκε ότι είχε καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου