Της Σοφίας Νέτα
Τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία αδυνατούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών για ακτινοθεραπεία, λόγω τεράστιου φόρτου εργασίας και έλλειψης σύγχρονης τεχνολογίας.
Τα άρρωστα παιδιά και οι γονείς τους συνωστίζονται και ταλαιπωρούνται με τους ενήλικες με απαράδεκτες συνθήκες ή αποστέλλονται στο εξωτερικό κάθε χρόνο με σπατάλη χρημάτων του Ελληνικού λαού για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία (ΑΚΘ) υψηλής τεχνολογίας που δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου για τα ζητήματα που σχετίζονται με καθυστερήσεις όσον αφορά την ίδρυση ειδικού ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά και εφήβους, που έδωσε την Πέμπτη ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ‘ΦΛΟΓΑ’.
Στη συνέντευξη προσκλήθηκε και παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ‘Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας’ κύριος Παναγιώτης Παντελάκος, ο οποίος εξέθεσε από τη δική του πλευρά την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τον εξοπλισμό παιδιατρικού κέντρου για παιδιά.
Επίσης, στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η Πρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου Γονιών της Θεσσαλονίκης ‘Λάμψη’, κα Ασλανίδου.
Η Πρόεδρος της Φλόγας, κυρία Μαρία Τρυφωνίδη τόνισε τα παρακάτω:
‘Απευθυνόμαστε σήμερα στον Τύπο για να εκφράσουμε την αγωνία μας και τη διαμαρτυρία μας, γιατί ένα πρόγραμμα – σωτηρία στη μάχη κατά των νεοπλασιών σε παιδιά, κινδυνεύει να χαθεί στην Ελλάδα.
Αγωνιούμε, γιατί ως γονείς παιδιών με καρκίνο βλέπουμε να χάνονται ευκαιρίες για προσφορά ποιότητας στη φροντίδα των παιδιών μας.
Διαμαρτυρόμαστε, γιατί επί 3 και πλέον χρόνια δεν ολοκληρώνεται, για άγνωστους σε μας λόγους, διαγωνισμός για την προμήθεια ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Παίδων ‘Π. & Α. Κυριακού’ που θα καλύπτει όλη την Ελλάδα.
Από την ίδρυσή της και στα πλαίσια της προσπάθειάς της για την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα των παιδιών της, των παιδιών όλων των Ελλήνων, η Φλόγα αγωνίζεται για την ίδρυση ‘Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου Παίδων’.
Η δεύτερη βασική θεραπεία του παιδικού καρκίνου είναι η ακτινοθεραπεία (ΑΚΘ).
Σύμφωνα με επίσημες διεθνείς στατιστικές, το 50% των παιδιών που θα νοσήσουν από καρκίνο θα υποβληθούν σε κάποια φάση της νόσου σε Ακτινοθεραπεία.
Η Ακτινοθεραπεία (ΑΚθ) όταν δίδεται κατά την παιδική ηλικία είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, δεδομένου ότι χορηγείται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και εξέλιξης των ιστών και οργάνων και η τοξικότητα αυτή μπορεί να εμφανισθεί πολλά χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας.
Πολλές προσπάθειες έγιναν να αποφευχθεί η ΑΚΘ στην παιδιατρική ογκολογία που σε ορισμένα νοσήματα όχι μόνο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχτηκαν καταστροφικές.
Η επαναφορά της ΑΚΘ στο προσκήνιο της αντιμετώπισης των παιδιατρικών όγκων, κρίθηκε απαραίτητη, όταν συνδέθηκε με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο της, που μας επιτρέπει σήμερα να θεραπεύουμε τα παιδιά με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Για τα παιδιά, που ο στόχος μας είναι όχι μόνο η ίαση αλλά και η ελαχιστοποίηση των παρενεργειών που προκαλούνται από τη θεραπεία, αξίζει και επιβάλλεται η χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, ανεξάρτητα από οικονομικό κόστος.
Η Φλόγα αγωνιά για τις καθυστερήσεις, που για άγνωστους σε μας λόγους, σημειώνονται στις διαδικασίες και καλεί τους αρμόδιους να σκύψουν στο πρόβλημα με αποφασιστικότητα και διάθεση να λύσουν το ‘γόρδιο δεσμό’.
Εξάλλου, το Ακτινοθεραπευτικό κέντρο εφόσον εξοπλιστεί με την τεχνολογία που αναφέρεται στις προδιαγραφές που έθεσε η διοίκηση του νοσοκομείου ‘Αγλαία Κυριακού’, εκτός του ότι θα καλύψει τα παιδιά και τους έφηβους όλης της χώρας, θα είναι σε θέση πολύ γρήγορα να αποσβέσει τα κεφάλαια που το Ελληνικό δημόσιο θα επενδύσει, διότι θα καλύπτει και όλες τις περιπτώσεις που σήμερα εξυπηρετούνται σε ιδιωτικά κέντρα, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% της συνολικής επένδυσης καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο το 25% καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας’.
Ο Πρόεδρος της ‘Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας’ κύριος Παναγιώτης Παντελάκος, τόνισε μεταξύ άλλων: ‘Στα παιδιά η ακτινοθεραπεία (ΑΚΘ) προκαλεί σοβαρότατες παρενέργειες, όπως μείωση της διανοητικής ανάπτυξης, αλλαγές στη φυσική εμφάνιση, οργανικές δυσλειτουργίες, κίνδυνο ανάπτυξης δεύτερης κακοήθειας και για να μειωθούν οι παρενέργειες της ΑΚΘ τα παιδιά ακτινοβολούνται διεθνώς με μηχανήματα σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας.
Η ίδρυση Ακτινοθεραπευτκού (ΑΚΘ) παιδιατρικού τμήματος έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια, για τον εξοπλισμό του εγκρίθηκαν χρήματα από το Γ´ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο οποίο εντάχθηκε το Ακτινοθεραπευτκό παιδιατρικό τμήμα αλλά κινδυνεύουν να χαθούν ή χάθηκαν ήδη χωρίς την πραγματοποίησή του.
Οι τεχνικές προδιαγραφές παιδιατρικού ΑΚΘ τμήματος της διακήρυξης 60/06, προδιαγράφουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας όπου τα παιδιά θα ακτινοβολούνται με ασφάλεια και στην ΕΛΛΑΔΑ.
Είναι απαραίτητο το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών ‘Παν.
& Αγλαΐα Κυριακού’ να διαθέτει την τελευταία τεχνολογία που υπάρχει σήμερα στα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, και τα παιδιά να μπορούν να υποβάλλονται σε όλες τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας με τη μέγιστη ασφάλεια, ανελλιπώς, αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος ίδρυσης ΑΚΘ παιδιατρικού τμήματος (απόκτηση τεχνολογίας για πρόληψη σοβαρών, μη αποδεκτών παρενεργειών)’.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη