Προβληματισμό προκαλεί η αναλογία γιατρών που θα στελεχώσουν την εξωνοσοκομειακή φροντίδα με πολίτες.

Μόλις 1.000 γιατροί θα κληθούν να καλύψουν 11 εκατομμύρια άτομα. Ενδεικτικό της ζήτησης των υπηρεσιών, είναι το ότι σήμερα πραγματοποιούνται ετησίως 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα συζητήθηκε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου έκανε λόγο για προχειρότητα και επιπολαιότητα στον σχεδιασμό της μεταρρύθμισης από το υπουργείο Υγείας.

Τη χαρακτήρισε ως “επικίνδυνο πείραμα” σε βάρος της Υγείας του πληθυσμού και ανέφερε τα εξής στοιχεία:

  • Το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 11 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κληθούν να δηλώσουν υποχρεωτικά τον οικογενειακό τους γιατρό.
  • Το αυστηρό σύστημα παραπομπών του πληθυσμού θα υλοποιείται από μόλις 1.000 οικογενειακούς γιατρούς!
  • Το προωθούμενο σύστημα θα σβήσει από τον χάρτη 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίες πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση.

“Ο Έλληνας ασθενής θα είναι όμηρος ενός συστήματος που θα του παρέχει ελάχιστες υπηρεσίες, με στέρηση του δικαιώματος επιλογής ιατρού ή πρόσβασης σε εξειδικευμένη υπηρεσία”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαστοράκου, για να σημειώσει:

“Μοιραία, θα αναγκαστεί να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες του από την τσέπη του με εκτόξευση των ανισοτήτων πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της υγείας”.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) Φώτης Πατσουράκος είπε πως ο διάλογος με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει πλέον καμία αξία.

Η ηγεσία του υπουργείου – σημείωσε – έχει αγκιστρωθεί στο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των μνημονιακών υποχρεώσεών της, χωρίς να θέλει να αντιληφθεί το μέγεθος της αποτυχίας της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ψήφισμα

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, εγκρίθηκε ψήφισμα, το οποίο αναφέρει τα εξής:

“Το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης για όλες τις ειδικότητες από το υπουργείο Υγείας απορρίπτεται στο σύνολό του καθώς υποδαυλίζει την ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, θέτει δημοσιοϋπαλληλικούς κανόνες στην άσκηση ιδιωτικού έργου, προκαλεί απαράδεκτη επίταξη υπηρεσιών υγείας, καταστρατηγεί διατάξεις κείμενης νομοθεσίας και τις πάγιες ψηφισμένες θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Καλούμε τον ΠΙΣ να εμμείνει στη στάση του, αρνούμενος να συνάψει συλλογική σύμβαση για τους ειδικούς ιατρούς με αναξιοπρεπείς όρους συνεργασίας.

Ακόμη και σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχέδιο ατομικών συμβάσεων για οικογενειακούς ιατρούς ή άλλες ειδικότητες, θα απέχουμε σθεναρά, αρνούμενοι να συμμετάσχουμε σε ένα θνησιγενές και ανεπαρκές σχέδιο ΠΦΥ.

Έχοντας αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας στα πλαίσια της 6χρονης σύμβασης ΕΟΠΥΥ, καλύπτουμε πάγιες ανάγκες υπηρεσιών υγείας στην ΠΦΥ, παρόλη την άδικη και καταχρηστική μεταχείριση αυτής της σύμβασης εκ μέρους της πολιτείας, με αδικαιολόγητες και αιφνιδιαστικές και ληστρικές περικοπές δεδουλευμένων αμοιβών τύπου rebate / clawback.

Παραμένουμε ενεργά κύτταρα του δημόσιου συστήματος, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η πολυδιαφημιζόμενη κατάργηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. 

Αυτός ο αναπάντεχος διακόπτης θα φέρει τη σφραγίδα και την αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που επιμένει στο να εξάγει ένα ριψοκίνδυνο πείραμα στις πλάτες του χειμαζόμενου Έλληνα πολίτη και συνταξιούχο.

Με γνώμονα την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων μας, θα καταφύγουμε μαζικά στη δικαιοσύνη για όλες τις καταχρηστικές πράξεις εναντίον μας, την προσπάθεια οικονομικής εξόντωσής μας και επίταξης πολύτιμων υπηρεσιών υγείας που παρέχουμε, αλλά και για τη διάσωση των δεινών που επισύρει η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στη δημόσια υγεία. 

Θα επιμείνουμε σθεναρά στον αγώνα βελτίωσης και ενίσχυσης των συμβάσεων μας με άνοιγμα στους νέους ιατρούς και χαρτογραφημένη κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kαρκίνος από αμίαντο - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η ελονοσία αναπτύσσει αντίσταση σε φάρμακο που σώζει τις ζωές παιδιών [μελέτη]
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]