“Προτιμώ να πεθάνω μία και έξω και όχι αργά, όπως τώρα”...
“Ο Άραβας έχει ένα μεγάλο μαχαίρι και κόβει όποιον τον πλησιάζει”...
“Ακόμη και στην τουαλέτα πηγαίνουμε όλοι μαζί. Φοβάμαι για τις κόρες μου. Υπάρχουν πολλοί νέοι στον καταυλισμό, ο οποίος δεν είναι όσο ασφαλής ήταν στην αρχή”...
Είναι μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι “φιλοξενούνται” στη Μόρια της Λέσβου. Καταγράφονται σε μελέτη έξι μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εκ των οποίων οι δύο Έλληνες (ολόκληρη η έρευνα πιο κάτω).
Οι επιστήμονες παρουσιάζουν μία απάνθρωπη εικόνα στο συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο έχει βρεθεί και στο στόχαστρο διεθνών φορέων.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων στον καταυλισμό της Μόριας, με το ένα τρίτο να είναι παιδιά.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η δομή έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων...
Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί.
Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.
Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, διαπίστωσαν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας.
Πανικός
Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.
“Κλειδωθήκαμε στο κοντέινερ, αλλά με τις φωτιές που είχαν μπει τριγύρω φοβηθήκαμε πως θα μάς κάψουν όλους και θα πεθάνουμε εδώ”, αναφέρει ένας από τους πρόσφυγες, ενώ άλλες μαρτυρίες είναι αποκαλυπτικές:
“Η Μόρια είναι για ζώα. Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από το 2017, επειδή η δομή ήταν σχεδιασμένη για βραχύβια παραμονή”...
Σύμφωνα με την ομάδα των γιατρών, ο υπερπληθυσμός και η μείωση του προσωπικού περιόρισε την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η νοσηλευτική φροντίδα.
Χώρος
Οι συνθήκες έχουν γίνει πλέον απάνθρωπες και η μείωση του διαθέσιμου χώρου έχει οδηγήσει σε απώλεια της ιδιωτικής ζωής.
“Με έβαλαν σε μία σκηνή με 200 άλλους ανθρώπους για να με καταγράψουν. Βρίσκομαι στο ίδιο μέρος επί οκτώ μήνες”, αναφέρει κάποιος από τους “φιλοξενούμενους”.
“Ο χώρος στο κοντέινερ είναι ελάχιστος. Είναι γεμάτο ανθρώπους και είναι δύσκολο ακόμη και να αναπνεύσεις”...
Το 2015 και στις αρχές του 2016, περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινήθηκαν, μέσω της Ελλάδας, στη δυτική Ευρώπη. Το κλείσιμο της “βαλκανικής διόδου”, το 2016 και η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οδήγησαν σε δραστική μείωση των προσφύγων που έφταναν στα ελληνικά νησιά.
Φόβος
Τα νησιά μετατράπηκαν, έτσι, σε χώρους περιορισμού, όπου άνθρωποι μένουν επί μήνες ή χρόνια υπό τον διαρκή φόβο να επιστραφούν στην Τουρκία...
Οι Σύροι που έφτασαν στην Ελλάδα έως τις 20 Μαρτίου 2016, είχαν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Αφγανοί είχαν κάποιες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότεροι μετανάστες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αρνήθηκαν το άσυλο.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η συγκέντρωση όλων αυτών των ανθρώπων, έχει οδηγήσει τον καταυλισμό στη Μόρια σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης, όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες.
Απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές